Leicester City - Läs mer om klubben på Tippat.se

Leicester City

Leicester City bildades 1884 under namnet Leicester Fosse eftersom man spelade på en plan vid Fosse Road. Sedan 2002 spelar klubben på Kong Power Stadium. 1981 så flyttade från Fosse Road och började istället att spela på Filbert Street. De spelar i andra divisionen i det engelska ligasystemet, The Championship. Klubben har bara en gång sen den startades spelat i tredje divisionen och det var säsongen 2008-2009. Alla andra säsonger har de spelat i antingen The Championship eller Premier League. Som bäst har klubben slutat på andra plats i Premier League 1929 och de har totalt tre vinster i den englska ligacupen och fyra finalplatser i FA-cupen.

Klubben blev invald i engelska fotbollsförbunded 1890 och 1894 blev man invald i division två av The Football League. 1908 kom klubben på andra plats i division två och blev uppflyttade till Premier League för första gången. Redan efter en säsong åkte man dock ner till division två igen. 1919 hade klubben så stora ekonomiska problem att den upphörde att existera och resultatet blev att klubben ombildades, den här gången under namnet Leicester City Football Club.

Inför säsongen 2002/2003 flyttade klubben från sin gamla arena Filbert Street och flyttade in i nybyggda Walkers Stadium. Säsongen innan hade man åkt ur Premier League och led stora ekonomiska förluster till följd av det. Resultatet av nedflytten och bygget av den nya arenan blev att klubben hade skulder på 30 miljoner pund. Trots de stora ekonomiska problemen så kom klubben på andra plats i division ett och flyttades åter igen upp i Premier League. Redan säsongen efter så trillade de ner till The Championship igen.

 

2007 köptes klubben av den amerikansk-serbiske affärsmannen Milan Mandari? för £25 miljoner. Efter långdragna förhandlingar gick affären igenom och Milan tog över som ägare för klubben. Direkt efter att han tagit över klubben sa han att han tänkte ta upp dem till Premier League inom tre år och att allt annat vore ett misslyckande. Han köpte klubben i februari 2007 och säsongen 2007/2008 åkte klubben ur andra divisionen och flyttades ned i tredje, för första gången i klubbens historia. Säsongen efter flyttades laget upp till andra divisionen igen. 2010 köptes klubben av konsortiet Asia Football Investments. Konsortiet består av den dåvarande ägaren Milan och det thailändska företaget King Power och en okänd tredje part. King Power är majoritetsägare.

 

I oktober 2010 så tog Svennis, Sven-Göran Eriksson över som tränare för laget men blev ganska kortvarig. I slutet av oktober 2011 så slutade Svennis som tränare och Nigel Pearson tar över.

 

 

Meriter

Klubben har aldrig vunnit Premier League eller FA-cupen men säsongen 1928/1929 kom man tvåa i ligan. De kom även till FA-cupfinal 1949, 1961, 1963 och 1969, men man förlorade finalen varje gång. De största framgångarna för klubben har varit i Ligacupen och den har man vunnit tre gånger och kommit på andra plats två. Sista vinsten var år 2000 då man de vann Ligacupen.

 

Arenan

Leicester City spelar på King Power Stadium som blev färdigställd 2002. Arenan klarar 32 500 åskådare. Från början var arenan döpt till Walkers stadium, namnet var efter sponsorn walkers men i och med klubbens ägarbyte 2011 så bytte även stadion namn till King Power Stadium.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.