Leeds United AFC - Läs om klubben på Tippat.se

Leeds United AFC

Leeds Uniteds hela namn är Leeds United Association Football Club men callas oftast bara Leeds United eller Leeds. Klubben kommer från staden Leeds i England och skapades 1919. De var också en av ursprungsklubbarna I Premier League där de spelat 50 av sina totalt 84 ligasäsonger. Lagets storhetstid började under 1960-talet då managern Don Revie ledde laget. De kom då från de lägre nivåerna och tog sig upp och blev ett av de absluta topplagen i England efter att ha vunnit högsta ligan två gånger, bli tvåa fem gånger och inte sluta sämre än fyra under tio års tid. Under samma tid vann de även FA-cupen, ligacupen och två europeiska cuptitlar och de kvalificerade sig till flera andra cupfinaler.

Dessa stora framgångar gjorde Leeds United kända, inte bara i england utan hela fotbollseuropa. Efter att Don Revie lämnade laget gick det istället utför under flera års tid ända tills Howard Wilkinson tog över och vann klubbens tredje ligaseger 1991/1992.

Leeds United spelar för närvarande i andra divisionen i det engelska ligasystemet, The Championship. Trots att de spelar i andra divisionen är det ett av de 10 mest populära lagen i England.

 

Inför säsongen 2011/2012 hade laget gjort en storsatsning och hoppades att komma upp i premier league igen men dessvärre slutade säsongen med en 14e plats i The Championship. De senaste 10 åren har klubben haft enorma ekonomiska problem. Trots att de spelade final i UEFA Champions League 2000/2001 så presenterades en rapport två år senare att klubben hade en förlust på £49.5 miljoner och en total skuld på £127.5 miljoner. Det är den största dokumenterade skulden för en brittisk fotbollsklubb någonsin. Det resulterade i att klubben tvingade sälja sina bästa spelare och träningsanläggningen Thorp Arch tillsamman smed hemmaarenan Elland road för att kunna överleva. De var i en så akut ekonomisk kris att klubben var nära att upplösas men de klarade sig undan en konkurs. Resultatet av att behöva sälja av alla sina bästa spelare resulterade i att klubben åkte ned från Premier League och hamnade i The Championship. År 2005 köpte affärsmannen Ken Bates halva klubben och ansökte om en frivillig företagsrekonstruktion år 2007. Det ledde till att klubben tvingades sälja ännu fler spelare och det gjorde att klubben halkade ned i den tredje divisionen, League One. Efter det har Leeds alltså omstrukturerats och sanerat sina skulder och 2010 flyttades de åter igen upp till The Championship och klubben var därmed skuldfri.

 

Som det verkar är klubben på fötter igen och de rapporterade att de säsongen 2010/2011 gjorde en vinst på £3.5 miljoner jämfört med säsongen innan då de gjorde en vinst på £2 miljoner. Klubbens omsättning hade ökat med nästan 20% och inför säsongen 2012/2013 hade lagets supportrar än en gång fått upp hoppet och hoppades på en uppflyttning till Premier League med nya managern Neil Warnock. De slutade på en 13e plats i The Championship och nya krafttag tas inför säsongen 2013/2014 och målet är så klart att än en gång ta upp Leeds United till Premier League.

 

Leeds United gick nyligen igenom ett ägarbyte. Ett dubaibaserat dotterbolag till Gulf Finance House har tagit över klubben och har 100%-igt ägande. Ken Bates står kvar som ordförande till säsongen 2012/2013 avslutades och blev där efter president för klubben. Den 21 december gjordes ett officiellt uttalande där det bekräftas att klubben sålts och att de nya ägarna GHF Capital nu äger 100% av klubben.

 

Arenan

Som redan nämnts så tvingades Leeds att sälja sin träningsanläggning och sin hemmaarena Elland Road för att undvika konkurs år 2004. När de sålde arenan tecknades också ett hyres- och återköpsavtal som inkluderade en paragraf som skulle ge klubben en exklusiv rätt att köpa tillbaka arenan under hyresperioden om klubbens ekonomi skulle förbättras. Hyreskontraktet sträckte sig över 25 år så de hade ganska gott om tid att få ordning på finanserna för att ha möjlighet att köpa tillbaka arenan. Elland Road nominerades 2009 som en av de arenor England skulle använda ifall de skulle bli tilldelade fotbolls-VM 2018. Utöver det är arenan den näst största arenan i England utanför Premier League.

 

Svenska VM-hjälten Tomas Brolin spelade i Leeds 1995-1997 och väen Teddy Lucic spelade där 2002-2003.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.