Artikel - Ledsen i Leeds - 3e juli 2014

Ledsen i Leeds

Leeds United är en av världens mest klassiska fotbollsklubbar. De var antagligen det lag med störst potential på Championship Manager 01/02 och spelare som Harry Kewell, Mark Viduka, Ian Harte och Alan Smith har alla dragit på sig den vita tröjan och joggat in på Elland Road. De har vunnit ligan tre gånger och UEFA-Cupen två gånger. Men storhetstiderna är långt borta. Efter ett ekonomiskt debacle så spelar Leeds numer i andraligan och kämpar hårt för att ta sig tillbaka till den engelska fotbollens finrum. Till sin hjälp har man en ny, något excentrisk, ägare. Massimo Cellino, som även har en ägardel i Cagliari, köpte nyligen 75 % av klubben och han har inte väntat med att röra om i grytan.

Cellino är en väldigt skrockfull person och han gillar inte numret 17 och han gillar inte lila. I en artikel som publicerades i The Guardian berättar de om hur Cellino plockade bort alla stolar med nummer 17 och ersatte dem med 16b. Hans rädsla för numret 17 kommer tydligen från hans 20 år som ägare i Cagliari. Enligt uppgift så tog laget poäng en gång då de spelade på den 17e under de åren. Cellino kommer ihåg vinsten och berättar att han tror att det berodde på att han bad alla supportrar att ha på sig lila kläder. Jag översätter ganska fritt här men Cellino sa “Hela arenan var lila den matchen. Vi vann för att otur fungerar som algebra. Två minus blir ett plus. Lila och 17, blev ett plus och vi vann. Det var enda gången.”

Vad har det här med Leeds att göra, undrar ni. Jo, en av de första åtgärderna som Cellino gjorde i Leeds var att fimpa klubbens bäst betalda spelare. Målvakten, Paddy Kenny, tjänade £10.000 i veckan men Leeds nya huvudtränare, Dave Hockaday, fick tydliga instruktioner om att lämna målvakten hemma när laget skulle på träningsläger i Italien. Anledningen? Paddy Kenny fyller år på den 17e maj. Och att man skulle ha en målvakt som fyller år den 17e funkar ju inte, det är sedan gammalt. Cellino har dessutom bestämt att ingen får spela med nummer 17 på ryggen.

Överlag har det varit ganska stökigt på Elland Road sedan Cellino kom in i bilden. Han har varit inblandad i en bedrägerihärva och ligan försökte hindra honom från att ta över klubben. Beslutet överklagades och nu är det italienaren som sitter i förarsätet. Sedan dess har de börjat spara pengar genom att låta spelarna ta med sig egen lunch och ta betalt för att tvätta deras träningskläder. Allt enligt The Guardian.

Personligen tycker jag att det är väldigt kul med profiler av den här typen inom fotbollen. Det är kul med personer som det händer saker kring och jag tror vi kommer få en hela del saftiga nyheter och rykten från Elland Road den här säsongen.

QPR-v-Leeds-Massimo-Cellino-pa_3092618

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.