La Liga - spela på Spaniens hetaste fotboll med svenskaspelare.com

La Liga

La Primera División kan översättas på svenska till förstadivisionen, och är det officiella namnet på Spaniens högsta fotbollsliga. I folkmun omnämns La Primera División för La Liga som betyder ligan, helt enkelt. La Liga innehåller 20 spanska fotbollslag och anses vara Europas bästa fotbollsliga före engelska Premier League och Tyska Bundesliga, enligt UEFAs ranking.

La Liga grundades 1929 och är idag en av de mest populära ligorna för sport överlag med ett publiksnitt på över 30 000 åskådare per match de senaste åren. Barcelona vann den allra första ligatiteln. Real Madrid är laget som vunnit flest titlar (32 stycken).

I likhet med standardformatet för fotbollsligor i Europa spelar varje klubb två gånger mot de andra klubbarna – en hemmamatch, och en bortamatch. Det innebär att alla lag spelar 38 matcher per år. Varje år är uppdelat i en höstsäsong och en vårsäsong. Ligan avslutas vanligtvis i slutet av maj månad. Av de 20 lagen klarar sig de 17 främsta kvar till nästa säsong, medan de tre sämsta lagen åker ned en division till andradivisionen, La Segunda Divisíon. Därifrån kommer tre nykvalificerade lag som ersätter de degraderade lagen. Ligans topplag kvalificerar sig till spel i de prestigefyllda europeiska cuperna som Champions League.

Genom åren har La Liga haft spelare som idag är odödliga fotbollsikoner inkluderat Alfredo Di Stéfano, Johan Cruyff och Diego Maradona. La Liga är också en liga med lag som kan stoltsera med flera legendariska fotbollsarenor. Den mest mytomspunna arenan är förmodligen Barcelonas Camp Nou. Camp Nou är katalanska för nya fältet och är den största arenan i Europa med en åskådarkapacitet på 99 786.  Ärkerivalen Real Madrids arena, Estadio Santiago Bernabéu, är en annan världsberömd arena.

El Clásico är det i särklass största fotbollsderbyt i La Liga. Det är matcherna mot Real Madrid och Barcelona som kallas för El Clásico. Rivaliteten har politiska, geografiska, kulturella och sportsliga rötter. Huvudstaden Madrid är Spaniens största stad och Barcelona är landets näst största stad. Men rivaliteten har sin mest infekterade punkt i politik och kultur.

La Liga innehåller idag de två mest omtalade fotbollsspelarna i världen, Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Barcelonas Lionel Messi anses generellt vara världens bästa spelare, medan Cristiano Ronaldo är den dyraste fotbollsspelaren som någonsin värvats när Real Madrid köpte honom från Manchester United 2009 för €93.9 miljoner. Sedan Ronaldo kom till Real Madrid har han haft ett målsnitt på över ett mål per match.

 

 

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.