JVM i Malmö - Svenskaspelare

JVM i Malmö

Junior-VM i hockey är en av hockeyårets allra största händelser. Turneringen är inringad i kalendern hos hockeyfans från hela världen, och i år har vi sådan tur att turneringen spelas i Sverige. Turneringen, som inleds annandag jul, spelas i Malmö och Sverige hoppas som vanligt kunna vara med i guldfajten. Turneringen består av tio landslag som är uppdelade i två grupper. De fyra bästa lagen från varje grupp går vidare till kvartsfinal. Det här är en nyhet inför årets turneringen. Tidigare år så har gruppettorna avancerat direkt till semifinal.

Sverige har lottats i samma grupp som Ryssland, Finland, Schweiz och Norge. På förhand är Ryssland och Sverige stora favoriter till gruppsegern. Ryssland eller Sverige som vinnare av grupp B ger 1.80 respektive 1.85 i odds hos Betsafe. Tredjerankade Finland står hela 7.75. Turneringens andra grupp består av Kanada, USA, Tjeckien, Slovakien och Tyskland. Här är Kanada och USA favoriter till gruppsegern. En bra placering i gruppspelet kommer att vara viktigt för juniorkronorna då skillnaden mellan att komma tvåa och tre i gruppen kan bli avgörande för hela turneringen. Kommer Sverige tvåa i gruppen så väntar antagligen Tjeckien eller Slovakien i kvartsfinal. Det här är två nationer som Sverige inte bör ha några större problem med. Men om Finland skulle smita om Sverige i gruppspelet ser det genast mycket svårare ut. Att Ryssland kommer etta eller tvåa är något vi får räkna med. Om Sverige slutar trea så väntar, med största sannolikhet, Kanada eller USA i kvartsfinalen. Kanada och USA är favoriter till totalsegern hos Betsafe.

Sverige har rönt stora framgångar på juniorsidan de senaste åren. Juniorkronorna har spelat final i två raka junior-vm. I fjol föll Sverige mot USA i finalen efter att Rocco Grimaldi sänkt Sverige med två mål. Året innan dess tog Sverige guld efter att Mika Zibanejad hängt dit ett friläge i den första förlängningsperioden. Ryssland stod för finalmotståndet. Frågar vi spelbolagen så är de dock tveksamma till att Sverige ska kunna ta sig till final, trots hemmaplansfördel. De tror att Kanada, USA och Ryssland har större chans på guldet än vad Sverige har. Så här ligger oddsen för junior-vm hos Betsafe:

Kanada – 3.10
USA – 3.20
Ryssland – 3.60
Sverige – 4.30
Finland – 14.5
Schweiz – 24.00
Tjeckien – 25.00
Slovakien – 95.00
Tyskland  – 250.00
Norge – 750.00

Sist Sverige arrangerad junior-vm var säsongen 2006/07 och det var en riktigt stjärnfest. Då delade Leksand och Mora på turneringen och vi fick se stjärnor som Patrick Kane, Jonathan Toews, Niklas Bäckström, Kris Letang och Carey Price. I år heter den största stjärnan Jonathan Drouin. Drouin tingades som nummer tre av Tampa Bay Lightning i sommarens draft. De flesta tippade på att Drouin skulle slå sig in i NHL-laget, men han skickades tillbaka till Halifax Mooseheads i QMJHL där han har svarat för 46 poäng på de nitton inledande matcherna. Drouin är en av tre topp-tio spelare från sommarens draft som vi antagligen får se i Malmö. De andra två är Darnell Nurse och Bo Horvat. Resterande sju spelare har tagit en plats i sina respektive NHL-lag och NHL-lagen är sällan pigga på att släppa några spelare till turneringen. Det här betyder att Sverige med största sannolikhet blir utan Filip Forsberg samt Elias och Hampus Lindholm.

Junior-vm spelas som nämnt i Malmö. Turneringen pågår mellan den 26e december och 5e januari. Har du vägarna förbi så tycker jag att du borde ta dig lite tid och kolla på en av matcherna och insupa atmosfären. Det kommer bli en folkfest. Åtminstonde hoppas jag på det.

Oj, jag höll nästan på att glömma en sak. Det mesta talar för att vi får se två spelare som är söner till stora hockeylegendarer. Max Domi förväntas bli uttagen till kanadas trupp. Max är naturligtvis son till Tie Domi, den hårdhudade NHL-legendaren med fler än 3500 utvisningsminuter på sitt CV. och i Sverige bör André Burakovsky bli uttagen. André är såklart son till Robert Burakovsky.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.