Artikel | JVM 2015

JVM 2014/15

December är en traditionsrik månad. Det är adventskalendrar, julbord och luciafirande till höger och vänster och det är nästan lätt att glömma bort månadens viktigaste tradition. U20-VM i hockey. I år spelas turneringen i Toronto och Montreal, som vanligt är det nedsläpp annandag jul och finalen spelas 5e januari. Sverige har inte släppt sin trupp än, men tittar vi på de årskullar som är aktuella bör Sverige ha en bra chans. Vi uppdaterar er naturligtvis när Sverige släpper sin trupp men innan dess tänkte jag gå igenom lite förutsättningar för turneringen.

*Uppdatering 9e december*
Nu har unibet.com släppt oddsen inför den stundande turneringen. Kanada är favoriter ganska tätt följda av USA, Sverige och Ryssland. Efter det är det ett litet hopp till de regerande mästarna Finland. Personligen tycker jag nog att oddset på Tjeckien känns mest spelvärt. David Pastrnak och Jakub Vrana är två klasspelare som kommer att kunna ställa till det för många nationer. Vi kan nog inte skriva av Finland helt och hållet. De regerande mästarna har visserligen blivit av med ett par viktiga spelare från förra året, men de har fortfarande bra talang i form av Kasperi Kapanen och Julius Honka. Här kommer oddsen. Spelar gör ni genom att klicka på bilden:
Screen Shot 2014-12-09 at 13.01.11

*Uppdatering 8e december*
På traditionsenlig svengelska så presenterade Richard Grönborg sin trupp till turnering under en presskonferens. Här har ni truppen i sin helhet. Det är naturligtvis värt att uppmärksamma André Burakovsky. Det är fortfarande oklart om Washington släpper honom till JVM. Om han kommer loss så är han en klasspelare som tillför en extra dimension. Om han inte kommer loss kan vi glädjas åt alla twittertroll som hävdar att han “minsann hade kommit loss om han va kanadensare”.

Målvakter
Samuel Ward, Luleå/Asplöven
Linus Söderström, Djurgården/Södertälje
Jonas Johansson, Brynäs
Backar
Sebastian Aho, Skellefteå
William Lagesson, Dubuque
Oliver Kylington, Färjestad
Robin Norell, Djurgården
Andreas Englund, Djurgården
Julius Bergman, London
Gustav Forsling, Linköping
Robert Hägg, Lehigh Valley
Forwards
Jacob De La Rose, Hamilton
Anton Blidh, Frölunda
Victor Olofsson, Modo
Rasmus Asplund, Färjestad
Adam Brodecki, Brynäs
William Nylander, Toronto/Modo
Oskar Lindblom, Brynäs
Lucas Wallmark, Luleå
Jens Lööke, Brynäs
Axel Holmström, Skellefteå
Christoffer Ehn, Frölunda
Anton Karlsson, Frölunda
Leon Bristedt, University of Minnesota
Adrian Kempe, Modo
André Burakovsky, Washington

Gruppspel
JVM börjar med två grupper. Grupp A består av Finland (regerande mästare), Kanada, USA, Slovakien och Tyskland. Grupp A är förlagd till Montreal och gruppspelsmatcherna avgörs i klassiska Bell Centre. I grupp B så kamperar Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz och Danmark. Grupp B avgörs i Air Canada Centre, Toronto.

Fyra lag från varje grupp går vidare till kvartsfinal och de lag som kommer sist i respektive grupp får spela en nedflyttningsmatch. Jag har inte jättekoll på Slovakien, men jag har svårt att se några andra lag än Tyskland och Danmark i nedflyttningsmatchen. Matcherna kommer att TV-sändas via SVT och Viasats kanaler. Här här ni spelschemat för gruppspelet:

Fredagen den 26 december 2014
13.00: Danmark-Ryssland, Air Canada Centre, Toronto
15.00: Finland-USA, Bell Centre, Montreal. Sänds i TV10 med start klockan 20.30 svensk tid.
17.00: Sverige-Tjeckien, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i SVT2 med start klockan 23.00 svensk tid
20.00: Kanada-Slovakien, Bell Centre, Montreal
Lördagen den 27 december 2014
13.00: Danmark-Sverige, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i TV10 med start klockan 18.30 svensk tid.
16.00: Slovakien-Finland, Bell Centre, Montreal
17.00: Tjeckien-Schweiz, Air Canada Centre, Toronto
20.00: Tyskland-Kanada, Bell Centre, Montreal
Söndagen den 28 december 2014
17.00: Schweiz-Ryssland, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i TV10 med start klockan 22.30 svensk tid.
20.00: USA-Tyskland, Bell Centre, Montreal
Måndagen den 29 december 2014
13.00: Tjeckien-Danmark, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i TV10 med start klockan 18.30 svensk tid.
16.00: USA-Slovakien, Bell Centre, Montreal
17.00: Sverige-Ryssland, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i SVT2 med start klockan 22.45 svensk tid
20.00: Finland-Kanada, Bell Centre, Montreal. Sänds i TV10 med start klockan 01.55 natten mot tisdagen svensk tid.
Tisdagen den 30 december 2014
17.00: Schweiz-Danmark, Air Canada Centre, Toronto
20.00: Slovakien-Tyskland, Bell Centre, Montreal
Onsdagen den 31 december 2014
13.00: Schweiz-Sverige, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i TV3 med start klockan 18.30 svensk tid.
16.00: Kanada-USA, Bell Centre, Montreal. Sänds i TV3 med start klockan 22.00 svensk tid.
17.00: Ryssland-Tjeckien, Air Canada Centre, Toronto
20.00: Tyskland-Finland, Bell Centre, Montreal

Slutspelet:

Fredagen den 2 januari 2015
11.00:Nedflyttningsmatch 1: A 5-B 5, Air Canada Centre, Toronto
13.00: Kvartsfinal 1
15.00: Kvartsfinal 2
17.00: Kvartsfinal 3
20.00: Kvartsfinal 4
I kvartsfinalerna möter ettan i Grupp A fyran i Grupp B och så vidare
Två kvartsfinaler spelas i Bell Centre, Montreal
Två kvartsfinaler spelas i Air Canada Centre, Toronto
Om Kanada går till kvartsfinal spelar Kanada sin kvartsfinal i Air Canada Centre, Toronto i den senare matchen
Lördagen den 3 januari 2015
16.00: Nedflyttningsmatch 2: B 5-A 5, Air Canada Centre, Toronto
Söndagen den 4 januari 2015
16.00: Semifinal 1, Air Canada Centre, Toronto
20.00:Semifinal 2, Air Canada Centre, Toronto
Om Kanada går till semifinal spelar Kanada sin semifinal i Air Canada Centre, Toronto i den senare matchen
Måndagen den 5 januari 2015
11.00: Eventuell nedflyttningsmatch 3: A 5-B 5, Air Canada Centre, Toronto
16.00: Bronsmatch, Air Canada Centre, Toronto
20.00: Final, Air Canada Centre, Toronto. Sänds i SVT2 med start klockan 01.50 natten mot tisdagen svensk tid

Stjärnor
JVM är skådeplatsen för framtidens storstjärnor. Den här turneringen kan bli något extra då två av hockeyvärldens största talanger sedan Sidney Crosby är tillgängliga. Jag pratar naturligtvis om Jack Eichel (USA) och Connor McDavid (Kanada). McDavid och Eichel kommer att gå etta respektive tvåa i kommande draft. Det är fortfarande lite diskussion om att Eichel kan sno åt sig förstaplatsen i draften och en stark insats från honom i JVM skulle kunna få hans aktie att rusa i taket.

McDavids status är lite oklar, efter att han brutit ett finger i en fight förra månaden. Men om vi utgår från att McDavid är redo så är det en speciellt spelare vi kommer att få se. McDavid var med i JVM redan förra säsongen. Då kunde hans unga ålder lysa igenom stundtals och det är en helt annan spelare som vi kommer att få se den här gången. Innan han blev skadad så hade McDavid samlat ihop 51 poäng med 18 matcher för sitt Eire Otters. Det räcker med att ta en titt på det här tidningsklippet för att förstå hur fruktansvärt bra Connor McDavid är.

Connor mcDavid

 

Jack Eichel spelar till vardags för Boston University i den starkaste collegeligan. Eichel håller inte riktigt samma poängproduktion som McDavid, men det kan förklaras med att han spelar mot mycket äldre spelare än vad McDavid gör. Trots att Eichel är förstaårsspelare och i vissa fall möter spelare som är sex år äldre (Matt Garbowsky, Taylor Holstrom osv)  så toppar han poängligan med sina 21 poäng på de tretton inledande matcherna. Jack Eichel är en supertalang och de flesta experter är eniga om att han skulle spela i NHL redan nu om han var  tillräckligt gammal.

Det här kommer att bli en viktig turnering för båda spelarna. De spelar för två seriösa titelutmanare och Connor McDavid kommer att ha en nations förväntningar och förhoppningar på axlarna. Pressen på Eichel är naturligtvis inte lika stor eftersom att USA inte bryr sig om hockey. Det kan vara en fördel för Amerikanen, men det här kan också vara turneringen då vi ser “nästa Sindey Crosby” födas. Eichel och McDavid ställs mot varandra på nyårsafton och det är en match som varje hockeyälskare måste se. Med tanke på stämningen som Bell Centre så borde alla se den. Biljetterna har varit slutsålda sedan länge och det här är en fest som knäpper Margareta Krook på näsan alla dar i veckan.

Bland de svenska spelarna så tycker jag framförallt att vi ska hålla ett öga på Lucas Wallmark och William Nylander. Wallmark har ett enastående spelsinne och gör det väldigt bra i SHL. Bör kunna dominera här. Nylander är naturligtvis den stora stjärnan i Sveriges lag. Han valdes som åtta totalt i sommarens draft och är Modos klart bästa spelare den här säsongen. Med Lite tur får Rickard Grönborg  loss Jacob De La Rose (Hamilton Bulldogs) och Robert Burakovsky (Washington Capitals) till turneringen. Två klasspelare som skulle vara väldigt nyttiga för Sverige.

En annan sverigebekanting som vi måste hålla ett öga på är Kevin Fiala från HV71. Det schweiziska underbarnet har producerat bra i HV71 den här säsongen. Fiala är en finlirare och det händer att han tar för stora risker i SHL. Under JVM kommer han få större utrymme för sina konster och även om Schweiz inte slåss om medaljerna så kommer Fiala vara en av de stora attraktionerna.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.