Hockey-Vm 2014 - Blogg - Tippat.se

Hockey-VM 2014

Nu är det snart dags för årets största hockeyhändelse! Är ni peppade? Ok, jag tog kanske i lite väl mycket där. Hockey-VM är en ganska sömning företeelse, speciellt med tanke på att det gick ett OS tidigare i år. Men oavsett hur man vrider och vänder på det så har Sverige ett guld att försvara och det är väl mer än nog för att man ska kunna hetsa upp sig lite. Förra året spelades VM i Sverige och Tre Kronor fick fina förstärkningar i bröderna Sedin, Loui Eriksson och Gabriel Landeskog. Det ser inte riktigt lika kul ut på pappret i år, men Sverige bör ändå höra till favoriterna.

Hockey-VM spelas i Vitryssland och består av två grupper med åtta lag i varje. Turneringen inleds 9e maj och finalen är schemalagd till 25e maj. De fyra bästa lagen från varje grupp avancerar till kvartsfinal. I kvartsfinalerna möter ettan från grupp A fyran från grupp B och så vidare. Så här är grupperna uppdelade:

Grupp A
Sverige
Tjeckien
Kanada
Slovakien
Norge
Danmark
Frankrike
Italien

Grupp B
Finland
Ryssland
USA
Schweiz
Tyskland
Lettland
Vitryssland
Kazakstan

I grupp A så bör de tre första platserna gå till Sverige, Tjeckien och Kanada. Den stora frågan är väl om Norge eller Danmark kan hota Slovakien om fjärdeplatsen. Tittar man på hur trupperna ser ut i dagsläget så skulle jag nog gen liten fördel till Norge tack vare målvakten Lars Haugen.

Jag kan inte tänka mig att grupp B kommer bjuda på några överraskningar. Finland, Ryssland, USA och Schweiz avancerar.

Tre Kronor
Sverige har inte riktigt samma stjärnstatus i truppen som de hade förra året. Mycket av debatten har handlat om alla NHL-spelare som har tackat nej. Just nu heter de största stjärnorna Jimmie Ericsson, Oscar Möller och Gustav Nyqvist. Trots avsaknaden av stora namn så gillar jag den trupp som Sverige skickar. Den känns välbalanserad och framförallt så leds den av Sveriges skarpaste hockeyhjärna, Pär Mårts. Även om Ryssland bör ses som storfavoriter så tror jag att Tre Kronor kan vara med och slåss om medaljerna. Här är hela den preliminära truppen:

Oddsen
Så här sitter oddsen inför Hockey-VM 2014. Som ni ser är Ryssland storfavoriter. Spelmässigt gillar jag USA till 15 gånger pengarna. Oddsen kommer från Bet365.
Screen Shot 2014-05-07 at 11.28.36

Att hålla ögongen på
Världens bästa spelare är upptagna med att spela Stanley Cup-slutspelet men det kommer finnas en hel del spektakulära spelare att hålla ögonen på.

#5 Tomas Hertl, San Jose Sharks
Rookiesensation i NHL som fick säsongen förstörd av en knäskada efter en ful bentacking. Hertl inledde säsongen starkt och svarade för en av säsongens mest imponerande mtcher när han gjorde 4 mål mot New York Rangers. Varav ett klassiskt cirkusmål:

#4 Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche
Årets Rookie i NHL. Född 95. 69 poäng på 82 matcher i ligaspelet och 10 på sju matcher i slutspelet. MacKinnon kan vara nästa riktiga storstjärna.

#3 Jacob Trouba, Winnipeg Jets
En av världens mest lovande backar som har haft en fin säsong i Winnipeg. Spektakulär spelstil med bra skott och tunga tacklingar.

#2 Gustav Nyqvist, Detroit Red Wings
Svarade för årets genombrott i NHL. Började säsongen i AHL och avslutade den i snacket om Hart Trophy. Snabbskrinnare.

#1 Jaromir Jagr, New Jersey Devils
Vad ska man säga? En av världens största hockeyspelare någonsin. Fortfarande dominant trots att han passerat fyrtioårssträcket. Bolltalang i klass med J-O.

Vitryssland
Vad ska man säga om Vitryssland? Jag vet inte riktig, men en kompis var där och “semestrade” för något år sedan. Han sa att det var den sista levande sovjetstaten. Det kan vara lika stökigt med visum och så där om ska dit under normala förutsättningar. Men nu är det Hockey-VM och om jag förstår det hela rätt så räcker det med ett giltigt pass och en biljett till någon av matcherna. VM spelas i huvudstaden, Minsk. Det bor runt 1,8 miljoner i staden och precis som alla andra öststäder så är det lätt att ta sig runt. Man kan tycka lite som man vill om Sovjet och kommunismen, men de var jävligt bra på att bygga lokaltrafik. Du kan även besöka stadens Zoo eller kika in i Lee Hrvey Oswalds lägenhet. Oswald hamnade i Minsk 1959 efter att han sagt upp sitt amerikanska medborgarskap och flyttat till Sovjet.

Utöver det tror jag inte att du kan förvänta dig speciellt mycket av Minsk.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.