Hannover 96 - Tippat

Hannover 96

Hannover 96 grundades 1896. Det skulle dröja tre år innan fotboll blev Hannovers främsta gren, och nu spelar klubben i Bundesliga. Laget har vunnit två nationella mästerskap. 1938 och 1954. Hannover 96 har en historia av ekonomiska problem. Under både 70- och 90-talet brottades klubben med sina finanser. 90-talets ekonomiska kris löstes dock genom en stark insats i tyska cupen. Laget fick lyfta deras första DFP-pokal 1992, efter att de besegrat storheter som Borussia Dortmund och Werder Bremen. Det var också första gången som ett lag från någon av de lägre divisionerna vann cupen. Hannover 96 har pendlat mellan divisionerna, men har det senaste decenniet varit bofasta i Bundesliga och ofta levererat stabila mittenplaceringar.

Klubbens prisskåp ekar relativt tomt. Bortsett från de två nationella mästerskap som laget vann innan Bundesliga hade bildats, så finns det bara två cup-guld i skåpen.

Arenan
Hannover 96 spelare sina matcher på AWD-Arena. När det är fullsatt på Hannovers matcher så sitter det 49 000 personer på läktaren. Arenan byggdes mellan 1952-1954 och när den stod färdig så fick det plats 86 000 åskådare. En intressant anekdot om Niedersachsenstadion, som den hette då, är att rasmassor från andra världskriget användes till grunden.

Rivaliteter
Hannover har ett rykte om att vara en vänlig klubb med skötsamma supportrar. Stämningen mellan Eintracht Braunschweig och Hannover är dock lite kylig. Eintracht tog steget upp till Bundesliga till säsongen 2013/14, så vi kan förvänta oss ett par roliga matcher lagen emellan. En lite nyare rivalitet är den med Energie Cottbus. Den växte fram efter en kvalmatch 1997. Hannovers fans misstänker Cottbus för att avsiktligt ha klippt strömmen vid ett underläge. Cottbus vann omspelet och sedan dess har Hannover varit skeptiska emot klubben.

Profiler
Det är tyvärr svårt att prata om profiler som har representerat Hannover utan att nämna Robert Enke. Robert Enke begick självmord, genom att hoppa framför ett tåg, i november 2009. Målvakten var då 32 år gammal. Robert Enkes änka berättade att han hade varit deprimerad i sex år och att han hade träffat en psykolog regelbundet. Målvakten förlorade dessutom sin dotter under 2006 vilket Enke aldrig kunde smälta eller hantera, vilket naturligtvis är förståligt. Närmare 40 000 personer fyllde AWD Arena vid hans minnesceremoni.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.