Grattis Skellefteå - Tippat.se

Grattis Skellefteå

Alla som någonsin har satt sin fot i en ishall var på det klara med att Skellefteå AIK skulle vinna Le Mat-pokal inför slutspelet som avslutades igår. Skellefteå gjorde de genom att förlora två av 14 spelade matcher. De sopade hem finalen och såg precis så överlägsna ut som de gjorde under grundserien. Skellefteå dominerade både ligaspelet och slutspelet på ett sätt som vi inte har sett sedan fjol, då SAIK gjorde en liknande resa. Bortsett från det får vi nog gå tillbaka till början av 2000-talet då Färjestad var som bäst för att hitta något liknande. Utan att göra någon ytterligare efterforskning så känns SAIK lite kallare än vad FBK 01/02 var. Om den statistik som finns tillgänglig online stämmer så förlorade FBK 8 matcher den säsongen, slutspel inräknat. Ingen av de förlusterna kom i slutspelet. Ville bara nämna det eftersom det finns de som gapar om att SAIK är det bästa laget någonsin i SHL. Ja, jag tittar på dig, Mats Wennerholm. Din jävla pappluva.

Wennerholm skrev dessutom att “Det är dags att ta upp jakten på Sveriges bästa lag. Annars tror jag Skellefteå AIK kan dominera för all framtid”. Visst, Mats har en poäng i det han säger. Om inget lag tar upp jakten på SAIK så kommer de antagligen dominera ett bra tag framöver, men just nu är det 11 lag i SHL, och ett gäng i Hockeyallsvenskan som har tagit upp jakten och det kan bli svårt för SAIK att försvara sin pokal nästa säsong. Vi får gå tillbaka till säsonger 89,90 och 91 för att hitta det senaste laget som tog tre raka guld. Då hette några av spelarna Mats Sundin, Kenta Nilsson och Challe Berglund. För er som inte kommer ihåg Challe så var han ganska mycket bättre på isen än vad han har varit utanför. Tittar vi på Stanley Cup får vi gå tillbaka till 1980 för att hitta ett lag som vann fler än två raka.

Hur bra Skellefteå kommer vara nästa säsong beror naturligtvis på vilka av sina spelare som de får behålla. Det finns flera spelare som kommer ha anbud från NHL och KHL i sommar och det är lätt att prata om klubbkänsla och andra amatörtermer tills det står en nyrik ryss och lockar med en hockeytrunk fylld med rubel.

Även om SAIK får behålla stommen i sin trupp så kommer det bli svårt att försvara guldet. De har varit i final de senaste fyra säsongerna och flera av spelarna kommer att spela VM. Det här är väldigt långa säsonger och varken Jimmie Ericsson eller Joakim Lindström blir yngre. Skellefteå är dessutom ett lag som spelar en fartfylld hockey, vilket tar på spelarnas krafter. Inför nästa säsong räknar jag dessutom med att flera lag har satt sig framför sin gamla VHS-spelare och kollat på Skellefteås matcher för att hitta ett spelsätt som gör det svårt för Skellefteå. Spontant känns det som att det lag som hittar ett sätt där de kan vårda pucken och dra ner tempot i matcherna kommer vara det lag som har bäst chans att peta ner Skellefteå från tronen. Det kommer kanske inte vara lika underhållande som när Skellefteå spelar, men hockey har inga poängdomarna. Det enda som räknas i slutändan är vinster och om ett lag kan vara äckligt disciplinerade, så har de bra chans mot SAIK.

Just nu är det dock Skellefteå som är herre på täppan och det är bara att lyfta på hatten.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.