Granada CF - Tippat

Granada CF

Granada Club de Fútbol är en spansk fotbollsklubb från Granada. Granada ligger i spanska Andalusien i södra delen av landet. Granda CF spelar för närvarande i La Liga. Klubben grundades 1931 och spelade sin första säsong i La Liga 1941-42. 1959 hade man framgång i Copa del Rey där man nådde final. Där tog det dock stopp mot FC Barcelona. Den bästa perioden i klubbens historia var under 70-talet. Under årtiondet lyckads man komma på sjätte plats i La Liga under två tillfällen, 1972 och 1974. På 80-talet hade Granada CF ekonomiska bestyr och halkade ned från La Liga till de lägre divisionerna.

Granada CF befann sig i ett ännu svårare ekonomiskt läge under 2009 och var nära att upphöra som klubb. Lösningen på svårigheterna blev en överenskommelse med den italienska fotbollsklubben Udinese Calcio. Udinese började lufta spelare genom att låna ut dem till Granada CF. De italienska spelarna blev en riktig injektion i klubben och Granada CF avancerade till Segunda Divisíon för första gången på 22 år, för att sedan nå La Liga för första gången på 35 år 2010-11. Klubben har sedan dess med nöd och näppe lyckats hålla sig kvar i La Liga. Flera spelare som är på lån från Udinese spelar i startelvan för Granada CF idag.

Granada CFs arena heter Estadio Nuevo Los Cármenes. Arenan används för varierande evenemang, men i synnerhet för Granadas fotbollslags hemmamatcher. Estadio Nuevo Los Cármenes kan ta emot 22 254 åskådare. Arenan byggdes 1995 och invigningsmatchen gick mellan Real Madrid och Bayer Leverkusen i juni samma år. Arenan ligger i Zaidin som är en förort till Granada. Granadas närmaste rivaler är Real Betis och Sevilla FC som också är lag från Andalusien. Granada CF var det tredje laget från Andalusien att spela i La Liga efter just Real Betis och Sevilla CF.

En av Granada CFs bästa spelare i dagsläget är Youssef El-Arabi från Marocko. Han gjorde åtta mål för klubben i La Liga under 2012-13 och var klubbens bästa målskytt den säsongen.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.