Allt om Gävlebocken. Här hittar du information och odds på Gävlebocken.

Gävlebocken Odds

Den 51:a invigningen av Gävlebocken sker söndag den tredje december 2017 kl 15:00 på Slottstorget i Gävle. Invigningen leds av den före detta Rix morgonzoo-profilen Titti Schultz. På scenen ser vi också LaGaylia Frazier, Alice Svensson Görgen Antonsson, Gävles Lucia och det kommer också vara lucköppning av Gävles levande julkalender. Invigningen avslutas som vanligt med fyrverkerier kl 16:00.

Söndag den 27 november 2016 samlades Gävlebockens nära och kära på Slottstorget i Gävle. 2016 fyllde Bocken 50 år och det ska firades med pompa och ståt. Tyvärr eldades bocken upp redan samma dag som den restes och 2016 gick till historien som det år då bocken eldades upp innan vi ens nått till december. 27 november 2017 invigdes och eldades bocken upp.

Söndag 3e december är det dags för invigning av Gävlebocken 2017. I år hoppas vi innerligt att bocken stannar längre än förra året då den tyvärr brändes upp samma dag som den restes. I år vill vi att bocken ska få se Kalle och hans vänner kl 15:00 på julafton.

Gävlebocken började byggas redan torsdag 30 november och byggnationen gick att se live på nätet. Byggnationen förväntas vara klar under fredagen 1 december inför invigningen på söndag den 3 december som också är första advent. Bilder från byggnationen finns på Gävlebockens egna twitterkonto som ni hittar en bit ned i texten.

Förra året (2016) eldades bocken upp samma dag som invigningen och det blev den kortaste livstiden i bockens historia. En 21-åring greps misstänkt för dådet efter att hans DNA hittats i en mössa som tappats i samband med branden. 21-åringen har erkänt brottet och döms till villkorlig dom och böter tillsammans med ett skadestånd på över 100 000 kronor för grov skadegörelse.

Sedan 2010 har bocken bara fått stå kvar två gånger. 2010 lämnades den orörd och 2014 överlevde den också sin tid och plockades därefter ner och byggdes upp i Gävles systerstad i Kina. 2000-talet överlag har inte varit speciellt gynnsamt för bocken. Den har endast fått stå orörd fyra gånger sedan år 2000. Det är också 21 år sedan som man för första gången kunde följa bocken med webbcamera. För den yngre generationen som är uppvuxen med smartphones, snabbt internet och streaming med HD-kvalitet kanske det låter som en självklarhet att kunna följa bocken på webben.

För oss som har några år extra på nacken som minns när man ringde upp till internet med modem minns också den första webbsändningen 1996 då bilden på bocken uppdaterades var 10e sekund ungefär och upplösningen var ungefär 144p, om ens det.

Förr om åren fanns det också odds på om Gävlebocken skulle stå kvar eller brinna upp som man kunde satsa pengar på hos olika spelbolag. På senare år har en diskussion om huruvida det är moraliskt försvarbart att betta på en sådan sak och det finns också möjlighet för spelande kunder att påverka utgången vilket har gjort att i stort sett alla spelbolag har tagit bort spel och inte längre ger odds på Gävlebockens öde.

Här kan ni följa Gävlebockens egen Twitter.

*Uppdatering 3*

Det har inte varit ett bra år för bockarna i gävle. Den nya bocken som restes av eleverna på Vasaskolan blev ett par dagar blev saboterad efter att någon körde in i den med en personbil vilket fick bocken att rasa. Eleverna på Vasaskolan gav dock inte upp utan trotsade kylan och byggde upp den raserade bocken igen och nu står återigen den vikarierande bocken stor och ståtlig på slottstorget i Gävle.

 

*Uppdatering 2*

Gävlebocken blev som ni redan vet uppbränd bara timmar efter invigningen i söndags. Det som inte är fullt så känt är att eleverna på Vasaskolan har byggt en mindre bock som nu ställs på plats på Slottstorget som vikarierande gävlebock. Den mycket mindre lillbocken är en nästan exakt kopia av originalbocken, bortsett från den reducerade storleken och den står nu stolt på den plats där den ursprungliga bocken brann för bara några dagar sedan.

lillbocken2016

*Uppdatering 1*

Bocken brann 27/11-2016

Söndag kväll vid 23:00 fick SOS Alarm samtal om att bocken stod i lågor. De skickade genast dit räddningstjänsten men det var för sent, bocken var redan övertänd. Den fick inte ens stå ett dygn efter invigningen som skedde på eftermiddagen samma dag. Vid 23:10 uppdaterades Gävlebockens twitterkonto med verifikation på att den brunnit ner och att den ska resa sig ur askan och återkomma nästa år. Synd om bocken som firade 50 år inte ens fick vara med och se hela första advent. Nu får vi vänta ett helt år till nästa gång.

Ryktet om bocken har även nått till andra länder och i ett brittiskt humorprogram skojar de om bocken och dess grymma öde.


Gävlebocken 2016

Nu mina damer och herrar börjar det dra ihop sig igen. Snart är det dags för den årliga invigningen av Gävlebocken. I år är det 50-årsjubileum för Gävlebocken. Den restes för första gången 1966 och har sedan dess prytt Gävles stadsbild varje år. Hur länge den pryder staden varierar dock kraftigt eftersom bocken utsatts för en mängd olika attentat genom åren. Det absolut vanligaste är att den har blivit uppeldad och förstörd på det sättet men den har även blivit utsatt för andra, lite mer innovativa, otyg.

Det har till och med hänt att bocken blivit så kortlivad så att den inte ens hunnit invigas innan den eldats upp. 1989 eldades bocken upp innan invigningen. En ny bock byggdes efter insamling från allmänheten, den nya bocken brändes i januari.

Händelserika år
1973 ska bocken ha blivit stulen. Exakt hur det här gick till är oklart och rent spontant låter det märkligt att man lyckas stjäla en så stor bock. Det är möjligt att den var betydligt mindre på den tiden men enligt wikipedia så ska bocken ha blivit stulen och mannen som stal bocken tog hem den och ställde den på sin bakgård. Han ska sedermera ha blivit dömd till två års fängelse för grov stöld.

1976 rasade bocken efter att en student körde in i ena bakbenet med en Volvo Amazon.

2014 är kanske det mest anmärkningsvärda året då bocken faktiskt stod kvar och klarade sig utan attentat. En anledning till det tros vara att en taxiväntplats tillfälligt upprättats på Slottstorget under den tid bocken var uppställd så att det var mer folk i rörelse på platsen vilket försvårade för attentatsmän. Den 19 februari 2015 inleddes Getens år i Kina och efter att geten klarat sin tid på Slottstorget så monterades den ner och virke till en ny skickades till Kina där den byggdes upp. I kina blev den dock klädd med blommor istället för Halm.

De senaste åren har varit dåliga för bocken. Den brändes ner 2011, 2012, 2013 och 2015. Enda året den fått vara i fred de senaste fem åren är 2014 då den fick stå kvar, och som nämnt ovan, fick fortsatt liv i Kina under Getens år.

Det var populärt att erbjuda odds på gävlebockens öde på spelbolag online för några år sedan men efter att kritik utdelats på att betta på dess öda kombinerat med möjligheten att själv påverka utfallet av det så tog spelbolagen bort möjligheten att betta på gävlebocken. För att ta reda på mer om det här så kontaktade vi Betsafes kundtjänst och frågade om de tänkte erbjuda spel på Gävlebocken. Svaret vi fick var att de skulle lägga upp odds på detta framöver och vi håller tummarna att det kommer komma riktigt fina odds på bockens öde. Vi kommer att satsa på att den får stå kvar i år för även om det kan vara roligt med traditioner och pojkstreck så känns det ännu roligare när bocken faktiskt får stå kvar. Bocken har bara stått kvar 12 gånger av 49 och det känns därför som att den förtjänar att få stå i lugn och ro nu.

Att Gävlebocken utsätts för attentat var och vartannat år har gjort den till en riktig kassako. Det har, som ni ser i klippet ovan, satt Gävle på kartan utomlands och det lockar turister till staden. Gävlebockens 50-årsjubileum lockade 18 000 besökare till Gävle och evenemanget drog in 27 miljoner kronor.

En undersökning som gjordes av undersökningsföretaget Markör visade att stortorget i Gävle hade 48 000 passeringar på första advent, som var invigningsdagen för bocken. En vanlig söndag uppgår det till ungefär 11 000 passeringar och en vardag når siffran vanligtvis 20 000 – 25 000. Gävlebocken är en otrolig turistattraktion  och även om det är kostsamt att varje år bygga upp bocken och att brandkåren måste rycka ut vissa år för att försöka släcka den så är Gävlebocken en vinsthistoria.

För att sätta det hela i perspektiv. Melodifestivalens deltävling i Gävlerinken i februari droga upp den turistekonomiska omsättningen till 13.3 miljoner kronor. Vilket alltså är ungefär hälften av vad bockens 50-årsjubileum fick upp den till. sist det gjordes en liknande mätning var 2012 då invigningen av Gävlebocken drog upp omsättningen till 4 miljoner kronor. En ganska markant ökning får man lov att säga.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.