Gävlebocken 2015

Gävlebocken 2014

*Uppdatering 2016*

Nu är det snart dags för ytterligare ett år med Gävlebocken. Här hittar du senaste informationen om Gävlebocken Odds.

*Uppdatering 2015*

Nu är det snart dags för 2015 års Gävlebock att invigas. Läs allt om Gävlebocken 2015 här. Nytt för i år är att Jackpot Joy erbjuder en tävling där man kan gissa bockens öde och vinnarna får dela på 5000 kronor i vinstpengar. Invigningen sker söndag 29 november kl 15:00-16:00.

 

Nu är det snart dags igen! På Söndag 30 november är det invigning av Gävlebocken igen. Gävlebocken är Gävles största kändis och är en ganska anrik jultradition i Sverige. 1966 var året då bocken restes för första gången på initiativ av Stig Gavlén. Redan första året bocken stod råkade den ut för attentat och på nyårsafton runt midnatt 1966 stacks bocken i brand och traditionen att sabotera bocken föddes.

Det är dock inte alltid elden som har varit Bockens bödel. 1971 slogs den sönder och 1976 körde en stunden in en Volvo Amazon i bockens bakben som gjorde att den kollapsade. Vid ett par tillfällen har bocken eldats upp innan den ens kommit på plats ordentligt och trots att den vissa år återuppbyggts efter sabotagen så har den blivit uppeldad igen.

Bocken har de senaste åren fått olika typer av flamskyddsmedel för att förhindra att den bränns upp men det har inte hjälpt. 2010 är senaste gången bocken fick stå kvar. Det påstås dock ha funnits planer att med hjälp av helikopter kidnappa bocken och ta den till Stockholm. De hade även bevakning dygnet runt 2010 och det var kanske det som gjorde att bocken fick stå kvar. 2011, 2012 och 2013 eldades bocken upp 2, 12 och 21 december. Det var med andra ord fyra år sedan julsymbolen i Gävle själv fick uppleva själva julafton.

Tidigare har man också kunnat betta på flera olika spelbolag på när bocken kommer att eldas upp. Men då det kan anses omoraliskt att tillåta betting på en sådan händelse så har de allra flesta tagit bort möjligheten att betta på bockens öde. På Betway går det dock fortfarande att få odds på om bocken kommer att stå kvar den 31 december. Oddsen på att den kommer att stå kvar är 1.40 och att den inte kommer att stå kvar ger 2.75 gånger pengarna.

Invigningen av bocken sker på söndag 30 november. Klockan 15:00 börjar invigningen och 16:00 ska bocken resas och firas med fyverkerier. Efter invigningen går också startskottet till Gävles Adventslopp. Alla är välkomna till Slottstorget i Gävle och för att delta i festligheterna.

Frågan kvarstår, kommer Gävlebocken att klara sig till 31 december i år? Tittar man historiskt sett så löper bocken större risk att utsättas för någon form av sabotage än att få stå kvar.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.