Fc Schalke 04 - Tippat

FC Schalke 04

Fc Schalke 04, eller Fussballclub Gelsenkirchen-Schalke 04 e. V. som klubben egentligen heter, har funnits sedan början av 1900-talet och spelar för närvarande i tyska högstaligan. Trots att större framgångar har uteblivit sedan 1930-talet så är Schalke en av de klubbar med störst supporterskara i hela Tyskland. Schalke har blivit tyska mästare sju gånger, men sedan Bundesliga bildades har klubben fått klara sig utan ligatitlar. Klubben storhetstid varade mellan 1935 och 1943. Schalke höll till i Gauliga Westfalen och under elva säsonger så var laget obesegrat på hemmaplan samtidigt som de endast förlorade 6 bortamatcher. Under den här tiden hann man dessutom med att vinna sex nationella mästerskap. Deras sjunde, och senaste, titel kom 1958. Klubben spelar sina hemmamatcher på Veltins-Arena. Fc Schalke 04 har haft viss framgång på den europeiska scenen. 1997 vann de UEFA-cupen. De vann även Intertoto-cupen två säsonger i rad 2003 och 2004. De har även en titel i, den väldigt luddiga turneringen, Coppa delle Alpi från 1968.

1971 var Schalke en stor del i den så kallade bundesligskandalen. Det visade sig att flera spelare hade tagit emot mutor för att Schalke skulle förlora med 1 – 0 mot Arminia Bielefeld. När sanningen kom fram så blev flertalet av Schalkes spelare avstängda på livstid. Längden på straffen reducerades senare till 6 månader – 2 år.

Rivaliteter
Schalkes främsta rival är Borussia Dortmund. Rivaliteten daterar närmare 90 år bakåt i tiden och rankas idag som den hetaste derbymatchen i Bundesliga.

Arena
Veltins-Arena kostade $191 miljoner att bygga och invigdes 2001. Arenan ägs av Fc Schalke 04 och vid ligamatcher får det plats 61 673 åskådare. Flera stora evenemang har spelats på Arenan. Under fotbolls-VM 2006 spelades 5 matcher. Samtliga matcher som spelades där under fotbolls-VM besöktes av 52 000 personer, vilket även var maxkapacitet under mästerskapet. Publikrekordet sattes dock under Hockey-VM 2010 då 77 803 såg öppningsmatchen mellan Tyskland och USA.

Profiler
Det är svårt att prata om legendariska spelare som har representerat Schalke 04 utan att nämna Klaus Fischer, Reinhard ”Stan” Libuda och Klaus Fichtel. Dessa tre herrar var en stor del av den ovan nämnda bundesligaskandalen. Det som skiljde dem från övriga inblandade var de även spelade i tyska landslaget när skandalen uppdagades.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.