FC Bayern München - Tippat

FC Bayern München

Bayern München grundades år 1900 och har sedan dess växt till Tysklands mest framgångsrika fotbollsklubb genom tiderna. Som ni har listat ut av namnet så hör laget hemma i München. Klubben kom faktiskt till genom en kontrovers inom MTV 1879 som var den största fotbollsklubben i München i slutet av 1800-talet. Några av spelarna inom MTV tröttnade på ledningen och startade en egen förening.

Föreningen vann sitt första nationella mästerskap 1932 och laget såg ut att bli en dominant inom tysk fotboll. Nazismens intåg i Tyskland satte dock käppar i hjulet för Bayern München. Både klubbens president och coach var av judisk härkomst och tvingades fly landet. Klubben fick smeknamnet ”Judarnas Klubb” så av uppenbara skäl var krigstiden en jobbig tid för Bayern München. Föreningen hade dessutom varit semiprofessionell fram till dess att Tyskland bestämde att alla fotbollsföreningar skulle ha amatörstatus. Dessa omständigheter gjorde att Bayern München inte kunde hävda sig på nationell nivå.

Bayern München reste sig dock och slutade trea i Oberliga Syd 1963. Fem av lagen skulle flyttas upp till nystartade Bundesliga, men eftersom TSV 1860 München vann Oberliga Syd så fick Bayern München vänta med att ta steget upp. Fotbollsförbundet ville inte se två lag från samma stad i högstaligan. Det skulle dröja två år innan Bayern München befordrades till Bundesliga. I laget som tog Bayern München till högstaligan spelade bland annat Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier.

Bayern München i Bundesliga

Fc Bayern München etablerade sig snabbt i Bundesliga genom att sluta på tredje plats under sin första säsong i ligan. De vann sin första ligatitel 1969 och följde upp den genom att dominera första halvan av 1970-talet. Anförda av Franz Beckenbauer så blev München ligamästare -72, -73 och 1974. Det dröjde sedan till 1980 innan de kunde säkra ligatiteln igen. Totalt har Bayern München vunnit Bundesliga 22 gånger. Det betyder alltså att de har vunnit 44 % av alla bundesligatitlar. Det är naturligtvis mycket mer än någon annan klubb.

Cupspel

Det är inte bara i ligaspelet som Bayern München har varit framgångsrika. De har vunnit 26 bucklor i inhemskt cupspel och ytterligare sju bucklor i cuper med internationellt motstånd. Deras senaste framgång på den internationella arenan kom 2001 då de vann Champions League för fjärde gången. När det här skrivs är Bayern München bara dagar från att spela final i Champions League mot Borussia Dortmund.

Rivaliteter

I dagsläget nämns framförallt mötet med Borussia Dortmund när man pratar om Bayern Münchens olika rivaliteter runt om Tyskland. Maktkampen mellan Bayern och Dortmund har växt fram genom åren då de har varit två av de stora dominanterna inom tysk fotboll. Lagen har slagits om titeln och mötts i både inhemska och internationella cuper vid ett flertal tillfällen. 25e Maj 2013 var det dock dags för den största matchen någonsin lagen emellan. De möttes i finalen av Champions League och Bayern München lyckades erövara det åtråvärda silverfatet som mästarna får ta med sig hem. Bayern Munchens största rival var länge TSV 1860 München. Denna rivalitet har dock avtagit lite då Bayern har dragit ifrån och etablerat sig i toppen av Europa samtidigt TSV nu befinner sig i andradivisionen. Trots rivaliteten har Bayern hjälpt TSV genom ekonomiska svårigheter vid ett flertal tillfällen.

Arena

Bayern München spelade länge sina hemmamatcher på Olympiastadion men numer håller laget till på Allianz Arena. Allianz Arena invigdes våren 2005 och arenan kan ta in 69 901 personer om ståplats får användas. Får endast sittplatser användas får det plats 66 000 personer. Arenan ligger i Münchens norra utkant och användes flitigt under fotbolls-vm 2006.

Profiler

Massvis av legendarer har dragit på sig Bayern Münchens tröja. Det är svårt att välja vilka man bör lyfta fram, men här är ett axplock av framstående spelare i Bayern München:

– Gerd ”Der Bomber” Müller är den spelare som har gjort flest mål genom tiderna i Bundesliga.
– Franz ”Der Kaiser” Beckenbauer spelade i Bayern mellan 1964 och 1977. Han rankas som en av världens bästa försvarsspelare någonsin.
– Lothar Matthäus. Lagkapten för Västtyskland när de vann VM 1990. Världens bästa spelare samma år.
– Oliver Khan: Galen målvakt som skrämde slag på både med- och motspelare. Har hållit nollan flest gånger av alla målvakter i Bundesliga.

Bland dagens stjärnor märks Arjen Robben, Franck Ribery, Manuel Neur och Bastian Schweinsteiger.

De svenskar som har representerat klubben är:
Nils-Eric Johansson
Björn Andersson
Patrik Andersson
Jeffrey Aubynn
Conny Torstensson
Johnny Ekström
Oscar Lewicki

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.