Artikel | Elitseriens bästa femma genom tiderna |

Elitseriens bästa femma genom tiderna

När jag skrev mitt senaste speltips om en målsnål tillställning mellan HV71 och Brynäs så skrev jag att Esa Keskinen var ligans bästa spelare genom alla tider. Det finns naturligtvis dom som inte håller med, men dom har fel och jag kommer inte att lyssna på er. Så fort jag skrev det så började jag, av ganska naturliga skäl, fundera på hur min drömfemma skulle se ut. Vilka är mina sex favoritspelare från elitserien och SHL? Ja, jag tar med en målvakt om ni undrar varför jag kallar det drömfemma och har sex spelare. Det hade naturligtvis kunnat gå och plocka de tre forwards med flest poäng och samma för backarna, men det skulle ju vara trist. Jag kommer istället gå för personliga favoriter som också skulle kunna ha någon slags kemi ihop. Att jag går efter personliga preferenser gör också att Jörgen Jönsson är diskvalificerad trots att han antagligen borde vara med om man går efter vad han har åstadkommit. Men jag avskyr Jörgen Jönsson och det här är mitt lag. Det här gör också att jag inte kan ha med spelare från åttiotalet eftersom jag är för ung för att faktiskt komma ihåg något från det årtiondet.

MV: Jarmo Myllys, Luleå. Den galne finländaren gjorde sex säsonger i Luleå under nittiotalet och hoppade sedan in i HV71 när de tog SM-guld säsongen 03/04. Men det är för tiden i norr jag tar med honom. Guldhjälmen, bäst räddningsprocent, två gjorda mål och ett antal raseriutbrott. Det var alltid spännande när Jarmo var på isen.

B: Pelle Gustafsson, HV71. Tjugo säsonger i Elitserien trots ett par utflykter till Nordamerika. 734 matcher, samtliga i HV-tröjan. Tre SM-guld och sitt nummer pensionerat i Kinnarps Arena. Pelle Viking är, för att parafrasera Veiron på Nilecity 105,6, en renrasig homo sapiens, en härförare, en titan. Kort å gott en smålandspojk.

B: Pär Djoos, Brynäs. En passningspelare utan dess like. Det gick sällan speciellt snabbt när Pär var på isen men med ett sådant spelsinne behöver det inte göra det. Det var vackert att se Pär Djoos spela hockey när han var som bäst. I det här backparet så tar Gustafsson det tuffa jobbet medan Djoos hanterar pucken. Livsfarligt.

HF: Yevgeni Davydov, Brynäs. Ryssen gjorde visserligen bara två säsonger i Elitserien. Han producerade visserligen bra ned poäng men i mitt lag kommer han med tack vare sitt fantastiska gallervisir.
Screen Shot 2014-10-10 at 14.10.09

C: Esa Keskinen, HV71. Bättre händer än Pavel Datsiuk och skarpare spelsinne än Wayne Gretzky. Punkt.

VF: Kristian Huselius, Frölunda. Om Esa Keskinen var originalet så är Kristian Huselius uppföljaren. Inte riktigt lika bra trots att specialeffekter som fart, skott och dribblingar blivit lite mer välgjorda. Magisk spelare under ett par år i Frölunda.

Tränare: Är de här sex grabbarna på isen så ska det inte finnas någon tränare.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.