Eintracht Frankfurt - Tippat

Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt grundades 1889 och spelar för närvarande i Bundesliga. Laget leds av Armin Veh och de slutade på sjätte plats i tyska högstaligan säsongen 2012/13.

Precis som många andra proffsklubbar runt om i världen så började Eintracht Frankfurt som en sammanslagning mellan två olika klubbar. Frankfurter Fussball-Club Viktoria von 1899 och Frankfurter Fussball-Club Kickers von 1899 var två av originalklubbarna i Nordkreis-liga.  Ligan grundades 1909 och var högstadivision i den region där Frankfurt spelade. 1911 slogs lagen ihop till Frankfurter Fußball Verein (Kickers-Viktoria), och de dominerade tideigt ligan. Klubben vann tre titlar mellan 1912 – 1914. 1920 slogs FFV ihop med en gymnastikförening från staden och blev Eintracht Frankfurt. Föreningen var en av de största klubbarna i Tyskland och var ett av de 16 lag som var med i Bundesliga första gången som ligan spelades. Eintracht Frankfurt var en stadig pjäs i Bundesliga i 33 år innan men blev nedflyttade till andraligan 1997. Mellan 97 och 2005 så åkte Eintracht Frankfurt upp och ner mellan de två högstaligorna i Tyskland. Sedan 2005 har föreningen dock stabiliserat sig i Bundesliga. Frankfurt har vunnit ett nationellt mästerskap. Titeln kom dock innan Bundesliga bildades. På den Europeiska scenen har de stått som segrare i både UEFA- och Intertoto-cupen.

Klubben har fått det mindre smickrande smeknamnet Launische Diva (humördivan på svenska). Smeknamnet myntades i början av nittiotalet då laget kunde slå de bästa lagen i Bundesliga på ett komfortabelt sätt, bara för att följa upp vinsten med en förlust mot något av bottenlagen. Eintracht Frankfurt kallas även för örnarna. Laget har en örn i klubbmärket, men det är inte alls lika kul och fyndigt som ovan nämnda smeknamn.

Arenan
Eintracht Frankfurt spelar sina hemmamatcher på Commerzbank-Arena. Arenan kallas dock fortfarande Waldstadion av lagets supportrar. Stadion byggdes 1925, men har gått igenom flertalet renoveringar sedan dess. Den senaste renoveringen gjordes inför fotbolls-vm 2006 och det får nu plats 51 500 åskådare.

Rivaliteter
Det största derbyt som laget spelar är det mot FSV Frankfurt. Säsongen 2011/12 var första gången på 50 år som lagen möttes i Bundesliga. Eintracht vann övertygande i säsongens båda möten. Första matchen slutade 4 – 0 till Eintracht och den andra slutade 6 – 1 till Eintracht.

Profiler
Eintracht Frankfurt har sett flertalet legendarer dra på sig det rödsvarta matchstället. Bland de största profilerna märks Andreas Köpke, som var en av världens bästa fotbollsmålvakter under sin aktiva tid. Även det nigerianska mittfältsgeniet Jay-Jay Ockocha har representerat klubben.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.