Derby County FC - Läs om klubbens historia här

Derby County FC

Klubben bildades 1884 och är en av de tidiga engelska klubbarna. Klubben startade som en avstickare från den engelska cricketklubben Derbyshire Country Cricket Club. Anledningen var att man ville erbjuda spelare och supportrar en sysselsättning när det var lågsäsong för cricket och även att ge lite extra intäkter. Man spelar sina hemmamatcherpå Pride Park Stadium. Från början spelade man på Baseball Ground men efter att ha varit där i över 100 år så bytte man sedan till Pride Park Stadium. Anmärkningsvärt är att klubben är en av tolv som var med och skapade Football League 1888 och att det är en av endast tio klubbar totalt som har varit med och tävlat i varje säsong av English Football League.

 

Sedan 1888 är det totalt sett bara fyra säsonger som laget inte spelat i någon av de två högsta divisionerna.  Bästa tiden för klubben var under 70-talet då de blev Engelska ligamästare två gånger och tävlade i Europacupen vid fyra olika tillfällen. I början av 1900-talet hade klubben ekonomiska problem och åkte ned till division två för första gången i klubbens historia. Kort därefter värvade managern Jimmy Methven tillbaka en av klubbens absoluta storspelare, Steve Bloomer och de flyttades upp till högsta divisionen igen 1911.

Under andra världskriget så stängdes klubben under ett antal år och öppnades igen 1940. Redan fyra år senare vann de sin första stora trofé när de spöade Charlton Athletic i FA-cupfinal 1946. Efter säsongen som slutade våren 1955 flyttades laget ned till den tredje divisionen för första gången i klubbens historia. Två år senare fick de än en gång komma upp i andra divisionen. I slutet av 60-talet flyttade klubben upp till första divisionen och slutade på fjärde plats året efter. Under sjuttiotalet så vann laget för första gången Football League Championship unde rledning av Brian Clough och Peter Taylor. Duon gjorde så stor succé att det 37 år senare restes en stor bronsstaty på tränarparet utanför Pride Park Stadium för att hylla deras minne.

 

I slutet av sjuttiotalet ramlade klubben åter igen ned i den andra divisionen och 1984 halkade klubben för andra gången i sin historia ned till tredje divisionen. De blev kortvariga där nere och redan 1987 var det åter igen uppe i första divisionen. Inför säsong 1997/1998 flyttade klubben från Baseball Ground där de spelat i 102 år och fick istället Pride Park Stadium som hemarena. Pride Park Stadium ligger i utkanten av staden Derby och den har kapacitet för 33 597 åskådare. Arenan färdigställdes 1997 och invigdes av ingen mindre än Drottning Elizabeth.

 

Derbys sötrsta rivaler är Nottingham Forest, Leicester City och Leeds United. Nottingham är den absolut största rivalen och enligt en undersökning som gjordes 2008 är rivaliteten mellan dessa två lag den 11e största i engelsk fotboll.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.