David Moyes har fått sparken - Tippat.se

David Moyes har fått sparken

Så var det offentligt. Njurstenen är borta. Manchester Uniteds manager David Moyes har fått sparken. På klubbens hemsida står det:

”The Club would like to place on record its thanks for the hard work, honesty and integrity he brought to the role.”

Och så var det med det. David Moyes har entledigats med omedelbar verkan. Ägarfamiljen Glazer gav verkställande vice styrelseordföranden Ed Woodward mandat att lösa ut Moyes. Ryan Giggs och Nicky Butt kommer att leda laget tills slutet av säsongen.

Frågan som många ställt sig är hur det kunde ta så lång tid. Min kommentar på det kan bli ganska utläggande, men i stort var det en man som utgjorde det enskilt största skälet till att Moyes fick så mycket tid på sig – Sir Alex Ferguson.

Det var Sir Alex Ferguson som handplockade David Moyes som sin efterträdare. Det var Sir Alex Ferguson som såg till att det skulle vara ett kontrakt på sex år. Sir Alex Ferguson är messias själv i Manchester United och självfallet gör man som frälsaren säger. Konstigt vore väl annars.

Men till slut gick det upp för klubben att Sir Alex Ferguson inte är messias, utan han är en vanlig dödlig som oss andra. Minns bara Fergies gamla plumpvärvningar.

  • Bébé (£7.4 miljoner) – den här värvningen var mest ett skämt va? Ferguson hade aldrig sett honom spela men han signades ändå. Jag tror fortfarande inte att någon förstår någonting om Bébé-historien.
  • Dimitar Berbatov (£30.5 miljoner) – hade kvalitet men var svindyr och hittade inte alls rätt. Drog till USA på semester utan att säga till. Ruggigt mycket pengar för ännu mer attityd.
  • Massimo Taibi (£4.5 miljoner) – låt oss nöja oss med att han inte var någon Schmeichel.
  • Eric Djemba-Djemba (£3.5 miljoner) – Fick hybris. Hans före detta agent, Christophe Mongai, uppgav att Djemba-Djemba ägde tio 4×4-bilar och hade 30 bankkonton. Personlig konkurs 2008.
  • Ralph Milne (£170 000) – en alkoholiserad spelare som Ferguson själv kallar sin absolut sämsta värvning. Men han var billig.

med flera…

Sir Alex Ferguson är en av de bästa tränarna genom alla tider. Men han är människa och har gjort felbedömningar för. Det är bara att acceptera att David Moyes numera toppar listan av Sir Alex Fergusons sämsta värvningar genom tiderna.

Rekordåret i negativ bemärkelse

Manchester United förlorade under Moyes ledning, såväl borta som hemma, mot båda Liverpool-klubbarna. Det är första gången i historien som det hänt. Manchester City fullständigt förstörde United, två gånger. Newcastle hade inte vunnit på Old Trafford sedan 1972. West Bromwich hade inte vunnit på Old Trafford sedan 1978. Swansea hade aldrig någonsin vunnit på Old Trafford. Stoke hade inte slagit United sedan 1984. Men nu fick de samtliga jubla högt.

Klubben är garanterat att sluta på sin sämsta ligaplacering i Premier Leagues format någonsin. Snacka om rekordår.

Vägen till avgrunden

Niva och Bank med flera ledande sportjournalister har skrivit att Moyes tappade omklädningsrummet. Alla som spelat fotboll vet att det är ett måste att alla i omklädningsrummet är fullständigt på det klara med vem som är boss. Du spelar som tränaren säger och är glad och tacksam. Det kan inte vara på något annat sätt. Men låt oss vara ärliga. Det var väl inte så att han Moyes tappade omklädningsrummet, utan mer att han aldrig någonsin hade det?

Det är lätt att vara efterklok, men det finns så många enskilda punkter under säsongen som pekar på att Moyes inte var rätt man för jobbet. Under sommaren inför säsongen försökte han ta in Cesc Fábregas. Det gick inte alls något vidare så då ögnade han in andra skickliga etablerade mittfältare. Men det slutar med att han tar in Marouane Fellaini. Och det för jättemycket pengar.

Sedan kommer förlusterna. Tålamodet finns där trots att man åker på hemmaförlust mot West Bromwich Albions, deras första skalp på Old Trafford sedan 1978. Efter sex matcher erfar United sin sämsta ligastart sedan 1989-1990.

Welbeck börjar slira och säger att han överväger en flytt. Andra spelare och däribland de äldre lirarna gör utspel som hintar om att förtroendet för managern inte finns där.

United förlorar ännu fler matcher. Ligan ser redan rejält jobbig ut att hämta upp. Då åker de till Grekland för att spela Champions League mot Olympiakos. Där blir det torsk med 0-2 efter att United-spelarna ställt ut skorna och dagdrömt i 90 minuter.

Manchester City åker till andra sidan staden för att spela ett supertight och klassiskt hårt derby mot United på Old Trafford. Men det blir inte så hårt och tufft, utan mer en promenadseger för City som vinner med 0-3.

Bägaren rann över när Moyes gamla klubb Everton kom på besök och återigen kammade hem tre poäng. United har mycket boll men ingenting händer. De hotar inte alls och Everton tar tre ganska lätta poäng.

Vem blir nästa United-manager

Det kommer dröja, i bästa fall, 17 månader innan Manchester United spelar fotboll i Champions League igen. Man måste förändra mycket och man behöver en riktigt bra tränare som kan göra jobbet. Så här sitter oddsen för vem som blir tillsatt som nästa manager i Manchester United (alla odds från Ladbrokes).

Nästa Man Utd-manager Odds
Louis Van Gaal 3.75
Jurgen Klopp 5
Ryan Giggs 7
Pep Guardiola 13
Carlos Queiroz 13
Diego Simeone 15
Sir Alex Ferguson 17
Jose Mourinho 17
Roberto Martinez 17
Frank De Boer 17
Lauren Blanc 21
Fabio Cappello 26
Antonio Conte 26
Gary Neville 34
Michael Laudrup 34
Steve Bruce 34
Phil Neville 67
Roy Keane 101

Personligen hoppas jag på Jürgen Klopp i första hand och Diego Simeone i andra hand. Det måste vara någon med pondus och som är en vinnare. Rätt val lär vara att identifiera en person som är Moyes direkta motsats.

moyesfunny

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.