Champions Hockey League - Svenskaspelare

Champions Hockey League

Tidigare idag släppte SHL ett pressmeddelande med rubriken  “Ny era för Europeisk klubbhockey – Champions Hockey League”. Meddelandet berättade att SHL har gått in som delägare i Champions Hockey League, som startar i Augusti nästa år. Champions Hockey League är kort förklarat en uppföljare till European Trophy. Den första säsongen kommer Champions Hockey League bestå av 40 klubbar från ligor runtom Europa. CHL har grundats av 26 klubbar från sex olika europeiska ligor, så första säsongen kommer det finnas 14 lag som får sina platser via Wild Cards.

De sex ligor som har varit med och grundat Champions Hockey League är högstaligorna i Sverige, Finland, Tjeckien, Österrike, Tyskland och Schweiz. Sverige representeras av Frölunda, HV71, Färjestad, Linköping, Luleå och Djurgården. Hur Djurgården lyckats fiffla till sig en plats i Champions League är lite märkligt. Min gissning är dock att de började med diskussionerna kring en ny europeisk superliga med DIF fortfarande spelade i högstaligan och de därmed räknas som initiativtagare. Kan också vara så att de fick en gratisplats i Champions Hockey League tack vare sitt geografiska läge.

Jag har inte riktigt listat ut hur spelschemat för Champions Hockey League kommer att se ut, men gissningsvis kommer turneringen ha ett liknande upplägg som fotbollens dito. Det som är säker är att första upplagen ska avlsutas i februari 2015.

Kommer Champions Hockey League fungera?

Att bredda den europeiska hockeyn har varit på tapeten väldigt länge. European har funnits sedan 2006 om jag minns rätt. Från början hette väl turneringen Nordic Trophy? Problemet med den här typen av turneringar är att de får en försäsongskänsla. Det samma gäller landslagsturneringar i Euro Hockey Tour. – Som supporter av ett lag i SHL så har jag aldrig sett någon prestige i att vinna en turnering av den här typen. Lagen i SHL spelar 55 omgångar i ligan vilket översätts till ungefär till 3 matcher i veckan. Efter ligaspelet återstår ett slutspel där ett lag potentiellt kan spela 21 matcher. 24 om vi räknar med det play-off som har införts inför den här säsongen. Det här är ett späckat spelschema och jag kan inte se hur det ska finnas en marknad för Champions Hockey League. Jag tänker bara på det här ur svensk synvinkel. Hur efterfrågan ser ut i exempelvis Tyskland eller Schweiz har jag ingen aning om. För mig ser det ut som att man har titta litet för mycket på NHL när man har tagit fram Champions Hockey League. Förstå mig inte fel nu. Jag uppskattar initiativet och skulle gärna se europeisk hockey utvecklas i den här riktningen, men jag ser framförallt två stora problem.

Kvalitén
NHL är världens bästa liga. Det som gör NHL till världens bästa liga är inte bara det faktum att merparten av världens bästa spelare håller till i ligan. Det är allt runtomkring. Lagen har ungefär samma förutsättningar tack vare lönetaket och draftsystemen. Till att börja med så kan vi titta på kvalitén på de lag som kommer att vara med. NHL består av 30 lag varav det sämsta (Buffalo *host*) skulle spela hem alla de ligor som är med i CHL utan större problem. Det är alltså 30 bra lag som spelar i världens bästa liga, det här gör ligan oförutsägbar och spännande. I CHL kommer det vara 40 lag. Skillnaden mellan toppen och botten kommer vara enorm. Samma problem finns i Fotbollens version av Champions League, men intresset kring fotboll är för stort för att man ska kunna misslyckas.

Vi kan även titta lite på de spelare som toppar poängligan i de länder som kommer vara med i CHL: Peter Ton, Ahren Spylo, Pär Arlbrandt, Ville Vahalahti, Blain Down och John Hughes. Hur många av de här spelarna hamnar på omslaget av Pro Hockey? Arlbrandt är ett  stort namn i Linköping, men det räcker inte riktigt för att man ska kunna skapa en liga som går hem i sex olika länder. Ni ser vart jag vill komma va? Det är för dåliga ligor som är med i Champions Hockey League för att det ska vara gångbart.

KHL
Det andra problemet hänger ihop med det första. Det finns redan en superliga i vår direkta närhet. KHL är i särklass den bästa ligan bakom NHL. Här kan vi se namn som Ilya Kovaltjuk, Sergei Mozyakin och Yevgeni Medvedev. Spelare som håller absolut toppklass. Klassen i KHL och de pengasäckar som klubbägarna viftar med betyder att de bästa spelarna inom Europa kommer att fortsätta söka sig dit. Champions Hockey League kommer inte att kunna konkurrera med KHL. Om jag förstår det hela rätt så är inga KHL-lag aktuella för CHL i dagsläget. Och så länge det är fallet kommer Champions Hockey League bara vara en utfyllnadsturnering.

Hur skulle Champions Hockey League kunnat se ut?

Som jag nämnt tidigare så skulle jag tycka att de vore jättekul om projektet lyckades. Till skillnad från många av de syltskallar som man hittar på ståplats i Löfbergs Lila Arena så har jag ingenting emot en modernisering av hockeyn. Jag tror dock inte att  CHL är rätt väg så jag tänkte ihop två alternativ som jag tror hade fungerat bättre.

Det första alternativet är väldigt enkelt. Hjälp KHL på ett bättre sätt. KHL har en intressant idé och med backning från IIHF och en bättre internationell exponering av ligan så skulle det kunna bli riktigt bra. Personligen tycker jag nog IIHF och initiativtagarna till Champions Hockey League borde ha anammat ett gammalt ordspråk – If you can’t beat them, join them. Och CHL kommer inte att slå KHL.

Alternativ nummer två är något lite mer komplext och något jag antagligen behöver fundera lite mer på. Men jag drar en kort sammanfattning om hur det ser ut. Det pratas ofta om Hockey-VM och om hur det spelas för mycket landslagsturneringar under året vilket tar udden av VM. Ett förslag som dyker upp titt som tätt är att bara spela vartannat år. Jag gillar VM och har inget emot att det spelas varje år, men jag förstår de som tycker att det har gått en inflation i hockey-vm.

Mitt förslag är att man ersätter Hockey-VM med en annan turnering vartannat år. Turneringen skulle bestå av ett All Star-lag från varje liga. Lagen får en förbundskapten som kan plocka vilka spelare som helst från den inhemska ligan. Genom att alternera VM och mitt förslag så får de olika ligorna en internationell exponering samtidigt som fans inte skulle bli lika mätta på VM-hockey. Ska försöka komma med ett längre inlägg över hur det här upplägget skulle fungera någon annan dag.

Betting på Champions Hockey League.

Oavsett om Champions Hockey League blir en succé eller en jätteflopp så kan vi var säkra på en sak. Vi kommer att kunna spela på CHL. Bara det är ju ett element som kan göra turneringen intressant. Champions hockey League kommer antagligen kunna bjuda på en hel del intressanta odds. Champions Hockey League kommer resultera i väldigt täta spelscheman för lagen och det kommer vara viktigt att hålla koll på tabellpositioner och spelscheman för de inhemska ligorna för att kunna upptäcka eventuella skrällar i förväg. En annan sak som kommer att vara viktig för oss som är intresserade av betting på Champions Hockey League är skadeläget i de olika klubbarna. Det är ganska svårt att hålla koll på skadeinformation från sex olika ligor samtidigt. Min förhoppning med CHL är att initiativtagarna tar fram en webbsida som liknar NHL.com där de listor förutsättningar, formtrendor och eventuella skador inför varje match. Skulle den här informationen finnas tillgänglig så har jag en känsla av att det kommer finnas en drös med bra odds tillgängliga i Augusti nästa år när Champions hockey League drar igång.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.