CA Osasuna - Tippat

CA Osasuna

Club Atlético Osasuna är en spansk fotbollsklubb från Pamplona. CA Osasuna grundandes 1920 och spelar idag i La Liga, Spaniens högsta division för fotbollsklubbar. CA Osasuna har aldrig vunnit La Liga eller Copa del Rey. Under 2004-05 kom de två i spanska cupen och klubben har även fyra stycken år som deltagare i UEFA-cupen på meritlistan.

Precis som Real Madrid och FC Barcelona är CA Osasuna strukturerat på ett annorlunda sätt jämfört med de flesta andra klubbar vad gäller ägandet. Det är supportrarna som kontrollerar klubben samt väljer klubbpresidenten. 1932 var första gången CA Osasuna nådde Segunda Divisíon och tre säsonger senare var de uppe i La Liga. Men klubben kunde inte hålla sig på högsta nivån utan det var först på 80-talet som CA Osasuna på riktigt etablerade sig som ett La Liga-lag. På 90-talet hade de en period där de spelade i andradivisionen igen, men sedan millenniumskiftet har klubben hållit sig fast i La Liga. 2005-06 var ett riktigt bra år för CA Osasuna i La Liga då de kom på en fjärdeplats. Klubben gick dock inte till Champions League-gruppspelet. Det blev istället spel i UEFA-cupen där laget gick mycket bra och slutligen åkte ut i semifinalen. CA Osasunas arena hete Estadio El Sadar. Åskådarkapaciteten ligger på 19 553 stycken. Arenan byggdes 1967 och används till olika evenemang. Mest används dock arenan av CA Osasunas fotbollslag. Namnet El Sadar kommer från en flod som ligger nära arenan. Senast stadion renoverades var år 2003.

CA Osasuna har rivaliteter med Real Sociedad och Athletic Bilbao som är närliggande konkurrenter.

Den gamla Arsenal-målvakten Manuel Almunia är fostrad i Osasuna, men spelade aldrig i A-laget. Andra kända spelare är César Cruchaga som spelade nästan 450 matcher för CA Osasuna. Spanjoren Juan Francisci Torres Belén, mer känd som Juanfran, spelade också för CA Osasuna under en period. Juanfran är en meriterad spelare som spelar för landslaget och Real Madrid. CA Osasuna har också haft en rad stora tränare. Rafael Benitex tränade A-laget 1996, Miguel Ángel Lotina mellan 1999-02, José Ángel Ziganda mellan 2006-08 och José Luis Mendilibar från 2011.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.