Bundesliga - Tippat

Bundesliga

Bundesliga är namnet på högstaligan inom tysk fotboll. Ligan grundades 1963 och består av 18 lag från olika delar av Tyskland. Sedan starten 1963 har 52 olika klubbar spelat i Bundesliga och det lag som har vunnit mästerskapet är Bayern München. Bayern München är dessutom regerande mästare. Titeln 2012/2013 blev deras tjugoandra mästerskap. FC Köln blev de första mästarna säsongen 63-64. Matcherna i Bundesliga är utspridda över veckans alla dagar, men framförallt spelas matcherna på lördagar och söndagar.

När det här skrivs så rankas Bundesliga som den tredje bästa ligan i Europa av UEFA. Bundesliga är den fotbollsliga med högst publiksnitt i hela världen. Säsongen 2011/12 hade Bundesliga näst högst publiksnitt av alla idrottsligor. 45 179 personer såg varje match, en siffra som bara kunde matchas av NFL (amerikansk fotboll) som hade ett publiksnitt på över 60 000. Du kan följa Bundesliga på TV från mer än 200 olika länder.

Ligan avgörs genom att alla lag möter varandra två gånger, vilket betyder att alla lag spelar 34 ligamatcher en normal säsong. Vinst ger tre poäng, Oavgjort resulterar i en poäng och förlorare går lottlösa. Det lag med flest poäng efter 34 matcher utses till tyska mästare i och med sin seger i Bundesliga. De lag som hamnar på andra och tredje plats är direktkvalificerade till gruppspelet av Champions League och laget som blir fyra får chansen att kvala in till världens största turnering för klubblag. De lag som slutar femma respektive sexa får chansen att kvala in till Europa League. De två sämsta lagen i Bundesliga blir nedflyttade till den tyska andradivison och laget som slutar på sextonde plats får kvala mot laget som slutar på tredje plats i andradivisionen. Skulle två lag hamna på samma poäng bestäms deras slutplacering av vilka som har bäst målskillnad. Skulle båda lagen ha samma målskillnad räknas antal gjorda mål.

Snabbfakta

–       Nuri Sahin blev det yngsta spelaren i Bundesliga när han debuterade för Borussia Dortmund. Sahin var 16 år och 335 dagar vid sin debut.

–       Jens Nowotny är den spelare som fått flest röda kort. Nowotny samlade på sig 8 röda kort.

–       Gerd Müller har gjort flest mål i ligan. ”Der Bomber” gjorde 365 mål i Bundesliga.

–       Oliver Khan har hållit nollan flest gånger.  Khan spelade 557 matcher och höll nollan i 196 av dessa.

–       Mehmet Scholl och Oliver Khan har vunnit flest mästerskap. Båda har 8 ligatitlar.

 

Derbyn

Bundesliga har inga derbyn som kan mäta sig med Old Firm, Fenerbache vs Galatasaray eller River Plate vs Boca Juniors. Men, tysk fotboll är en folkfest och något som varje fotbollsälskare bör uppleva. Ska man som turist besöka en match i Bundesliga skulle vi på Svenska Spelare rekommendera Borussia Dortmund vs Schalke 04 på klassiska Westfalenstadion (Signal Iduna Park). Matchen mellan Dortmund och Schalke är den hetaste rivaliteten i Bundesliga och med över 80 000 gulklädda supportrar på Westfalenstadion är det något av det mäktigaste man kan uppleva i fotbollssammanhang.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.