Borussia Dortmund - Tippat

Borussia Dortmund

BV Borussia 09 Dortmund är en tysk fotbollsklubb som för närvarande spelar i Bundesliga. Klubben spelar sina hemmamatcher på Signal Iduna Park, som är det nya sponsornamnet på klassiska Westfalenstadion. Borussia Dortmund grundades 1909 av en grupp ungdomar som tröttnat på deras lokala lag. Det lokala laget, Trinity Youth, var sponsrat av stadens kyrka och leddes av den osympatiske Fader Dewald. Dewald var inte speciellt glad över att spelarna var nära att starta ett eget lag och utbrytargruppen fick stoppa honom vid dörren på den lokala puben när de försökte organisera Borussia Dortmund. Man kan misstänka att de tog namnet Borussia eftersom att det är det latinska namnet för Preussen, men namnet kommer faktiskt från ett lokalt bryggeri. BVB 09 har några av Europas mest lojala fans. Publiksnittet på deras hemmamatcher i Bundesliga säsongen 2012/13 översteg 80 000. Laget har blivit bundesligamästare 5 gånger och de var det första tyska laget som erövrade en europeisk titel när de van cupvinnarcupen 1966.

Rivaliteter
Tysklands hetaste derby spelas mellan Borussia Dortmund och Schalke 04. Både Schalke och Borussia kommer från Ruhrområdet och det sägs att rivaliteten mellan lagen uppkom i mitten av 1920-talet. Rivaliteten mellan lagen i Ruhrområdet kan jämföras med den som existerar mellan de olika stockholmslagen. Historiskt sätt har Schalke ett övertag med 50 vinster, 33 oavgjorda och 44 förluster. Efter att Glasgow Rangers har blivit tvångsnedflyttade från skotska Premier League så håller undertecknad ett derby mellan Dortmund och Schalke på Westfalenstadion som den mäktigaste fotbollsupplevelse som man kan hitta i Europa.

Arena
Dortmund håller till på Signal Iduna Park. Arenan kallas i folkmun för Westfalenstadion. Westfalenstadion invigdes 1974 och renoverades så sent 2006. Vid matcher i Bundesliga så får det plats 80 645 personer på läktaren, och det i stort sett varje match är slutsåld.

Profiler
Dortmund är en av Tysklands största klubbar genom tiderna och det är flera klassiska spelare som har fått äran att dra på sig den gulsvarta tröjan. Några av de mest framträdande spelarna genom tiderna är:

– Steffen Freund: Defensiv mittfältare som kom från lokalrivalen Schalke 04 1993. Har 21 landskamper på meritlistan.
– Jan Koller: Den 202 cm långe anfallaren från Prag gjorde 138 matcher och 59 mål i Dortmund mellan 2002-2006.
– Andreas Möller: Tysk mittfältsstjärna under 90-talet. Känd för sitt fina passningsspel och sin förmåga att göra mål från sin släpande roll bakom anfallarna.
– Nuri ?ahin: Blev den yngste spelaren att spela i Bundesliga 2005. Nuri ?ahin var 16 år när han debuterade i Dortmund. Sahin återinns u i Bayern München.

Bland dagens storstjärnor märks framförallt Mario Götze och Robert Lewandowski. Götze har gjort 22 mål på 83 matcher för Dortmund och Lewandowski har stänkt dit 54 mål på sina 98 matcher. Mario Götze krev inför säsongen 2013/14 på för Bayern München

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.