Bolton Wanderers FC - läs om klubben här

Bolton Wanderers FC

Klubben skapades 1874 av pastron John Farrall Wright och klubben fick då namnet Christ Church FC. Efter en dispyt med kyrkan bröt sig klubben loss och bytte därmed namn till Bolton Wanderers. Att de tog namnet Wanderers (vandrarna) kom från att laget hade svårt att hitta en egen arena och under sina första fyra år som klubb så fick de använda tre olika arenor.

 

Bolton var en av de tolv medlemmarna när The Football League grundades 1888 och de är alltså ett lagen som varit med sen ligan startades. 1898 nådde Bolton för första gången FA-cupfinalen. De förlorade med 4-1 mot Notts County. Titeln fick de först vid tredje FA-cupfinalen då man vann över West Ham United FC med 2-0. Det var även den första FA-cupfinalen som spelades på Wembley. Efter det har man vunnit FA-cupen tre gånger. Sista gången de vann FA-cupen var 1958 och sedan dess har laget inte fått några stora titlar. Det närmaste de kommit var 2004 då de förlorade mot Middlesbrough i Ligacupfinalen.

 

Säsongen 2000/2001 så tog sig laget upp i Premier League och fick stanna där under flera år och nådde under den tiden hyffsade framgångar. 2005 kvalificerade man sig till UEFA-cupen för första gången och gick till åttondelsfinal. Två år senare kom de med i UEFA-cupen igen och nådde denna gång till kvartsfinal.

 

Säsongen 2011/2012 åkte Bolton ur Premier League och hamnade åter igen i The Championship. Säsongen 2012/2013 slutade de på en sjundeplats i ligan och missade därmed precis möjligheten att få spela kvalsslutspel för att komma upp i Premier League igen.

 

Klubben åhller till på Reebok Stadium som ligger belägen i Horwich. Arenan har en publikkapacitet på 28 723 åskådare. Arenan är döpt efter dess sponsor, klädmärket Reebok.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.