Blackburn Rovers FC - Läs om Blackburn Rovers här

Blackburn Rovers FC

Blackburn Rovers FC är en engelsk fotbollsklubb som grundades 1875. De var ett av de 12 lagen som var med och skapade The Football League 1888 och spelade i den allra första säsongen av den engelska fotbollsligan. De var också med och skapade Premier Leage 1992 och i och med det är Blackburn ett av endast tre lag som varit med och skapat både The Football League och Premier League. De två andra klubbarna som varit med är Aston Villa och Everton. 1995, några år efter att Premier League skapats stod Blackburn som vinnare av ligan.

 

De hade gjort en storsatsning på att förbättra laget och hade spenderat miljoner pund på att värva spelare som Alan Shearer och Chris Sutton. De höll sig kvar i Premier League ytterligare ett par år innan laget splittrades och till följd av det tappade de sin plats i Premier League och blev istället nedflyttade till The Championship. Säsongen 2000/2001 blev de uppflyttade till Premier League än en gång. De hade vid den här tidpunkten kvalificerat sig till UEFA-cupen fyra gånger. En gång som ligacupsvinnare, två gånger som ett av de sex bästa lagen i Premier League och en gång via Intertoto-cupen. Blackburn är också ett av bara fem lag totalt som vunnit Premier League på målskillnad.

 

Klubbens bästa år började strax efter klubbens grundade och sträckte sig fram till första världskriget. Under den tiden vann laget FA-cupen fem gånger och ligan två gånger. Även värt att notera är att de vann Premier League 1994/1995. De åkte ur Premier League 2001/2012 och hamnade i andra divisionen i det engelska ligasystemet, The Championship.

 

Arenan

Klubbens hemmaarena är Ewood Park som byggdes 1882. Arenan var ingen renodlad fotbollsarena utan kunde även hålla evenemang inom friidrott och hundkapplöpning. Blackburn tyckte att det där var en passande arena för laget och de hade redan spelat flera matcher där kort efter det att arenan öppnats. Ewood park är den arena som haft sitt lag där flest år i följd. Blackburn har viart länge på Ewood än vad Chelsea och Liverpool har varit på sina hemmaarenor. Det är också den enda arenan i Premier League som har ett ”Multi-faith prayer room”. Som alltså är ett bönerum anpassat för fler olika religioner

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.