Tippat.se Birmingham City FC

Birmingham City FC

Birmingham City FC grundades 1875 med namnet Small Heath Alliance. De var en av de ursprungliga medlemmarna i The Football League. 1892 spelade de i den andra divisionen i ligan och var det första laget som vann den divisionen. De blev däremot inte uppflyttade till högsta divisionen då de misslyckades i kvalet för att flyttas upp. I början så var alla lag tvunga att kvala för att komma upp en division men efter skandalen mellan Burnley och Stroke City ändrades detta så att lag blev direktflyttade istället. Säsongen efter klarade de kvalet och kom då med i högsta divisionen. De bytte namn från Small Heath Alliance till Birmingham FC 1905. Nästan 40 år senare bytte de namn igen och denna gång blev det Birmingham City FC och det namnet har klubben än idag.

Under 50-talet hade laget stora framgångar och hamnade på 6e plats i ligan säsongen 1955/1956. De nådde även final I FA-cupen men förlorade till Manchester City med 1-3. Laget har aldrig vunnit högsta divisionen men de har vunnit Engelska ligacupen två gånger. Senast 2011 efter att ha spöat Arsenal på Wembley med 2-1. Samma år åkte man ner till The Championship efter att ha förlorat på grund av sämre målskillnad än Wolverhampton.

 

Klubbens ärkerivaler är Aston Villa och de två lagen har totalt mötts 120 gånger i tvälingsmatcher varav Birmingham har vunnit 38 och förlorat 51. Även West Bromwich Albion, Wolverhamption Wanderers och Coventry City är konkurenter men inte på samma plan som Aston Villa.

 

St Andrews stadium ligger i Bordesley Green i Birmingham och är klubbens hemmaarena. Den byggdes 1906 och har en kapacitet på ca 30 000 åskådare.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.