Real Betis - spela på Real Betis med våra heta speltips på svenskaspelare.com

Real Betis

Real Betis är en spansk fotbollsklubb baserad i staden Sevilla. Klubben spelar i La Liga och grundades 1907. Hela klubbnamnet skrivs ut Real Betis Balompié S.A.D., men brukar bara kallas för Real Betis. Real Betis som kommer från Staden Sevilla blev den första klubben från Andalusien att spela i La Liga när de äntrade ligan 1932. Tre år senare vann klubben sin första och hittills enda titel i La Liga 1935. De har vunnit Copa del Rey två gånger, 1976-77 och 2004-05. Real, som betyder ”kungliga” på spanska, finns med i klubbnamnet då det finns kungliga band till klubben. Både Kung Juan Carlos I och hans son Prins Felipe de Borbon är hedersmedlemmar i klubben.

Sevillas första klubb var Sevilla Fútbol Club som grundades 1905. Två år senare kom stadens andra klubb till, Sevilla Balompié. Efter meningsskiljaktigheter i Sevilla FC formerades sedan ännu en klubb i staden kallad Betis Fútbol Club. 1914 slogs Betis Fútbol Club och Sevilla Balompié ihop till att bli Real Betis Balompié som idag är bara Real Betis.

Real Betis har genom åren befunnit sig i La Liga ned till Tercera Divisíon som är dagens motsvarighet till spanska fjärdedivisionen. Trots tiden i de lägre divisionerna på 40-talet var en tid då klubben presterade långt under fansens förväntan och förhoppningar, anses det vara en period av vikt i Real Betis historia. Laget hade ett rykte att ha lojala supportrar och fansen flockades till arenorna trots att klubben var en bra bit från högsta nivå. Klubben stoltserar idag med att de kom ur sin kräftgång under den här tiden med mycket hjärta och vilja. 1958 var laget tillbaka i La Liga.

På senare år har Real Betis varit med i La Liga nästan varje säsong. Deras bästa placering under 2000-talet är fjärdeplatsen 2004-05. Samma år vann de också Cope del Rey.

Real Betis arena heter Estadio Benito Villamarín och ligger i södra Sevilla. Arenan öppnades 1929 och har plats för 52 745 åskådare. Stadion döptes om till Estadio Manuel Ruiz de Lopera under 2000-talet efter klubbens dåvarande ägare som beslutat att en ny arena skulle ersätta den gamla. Men efter mycket planer om att bygga om arenan gick allt i stöpet efter många förseningar. 2010 togs det gamla arenanamnet, Estadio Benito Villamarín, slutligen åter i bruk. Manuel Ruiz de Lopera är inte längre varken ägare eller styrelseordförande i Real Betis.

Derbyt mot Sevilla som spanjorerna kallar för Derbi sevillano är ett klassiskt lokalderby. Derbyt består av Sevillas två största lag och har spelats i nära hundra år. 8 oktober 1915 var första gången som derbyt spelades och vanns av Sevilla FC.

Real Betis har haft flera bra spelare genom åren som exempelvis Hipólito Rincón, Alfonso Pérez och Denílson. Den sistnämnda är en spelare som ständigt var i diskussionernas centrum. Han var ett tag världens dyraste värvning när Real Betis köpte honom från Sao Paolo 1998 för €34.5 miljoner, men hans tid i Real Betis var frustrerande för många då han inte kunde komma till sin rätt.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.