Bayer 04 Leverkusen - Tippat

Bayer 04 Leverkusen

Bayer Leverkusen grundades 1904 och spelar för närvarande i Bundesliga. Laget leds av Sami Hyypiä och de spelare sina hemmamatcher på Bay Arena. Föreningen grundades då William Hauschild startade en namninsamling för att hans arbetsgivare skulle stödja starten av en idrottsförening. Friedrich Bayer and Co där Hauschild jobbade gick med på att stödja initiativet och i juli 1904 grundades TSV Bayer Leverkusen. Några år efter grundandet så bildades en separat fotbollssektion inom föreningen. Bayer Leverkusen gjorde sina första framträdanden i högstaligan i början av 50-talet. Det var dock först i mitten av 80-talet som föreningen lyckades etablera sig på riktigt i Bundesliga. Bayer Leverkusen har fortfarande inte vunnit några ligatitlar. Den enda framgången som klubben har på sin meritlista är att de vann DFB-cupen 92/93.

Tysk fotboll är känd för att ha en icke ”familjevänlig” atmosfär på läktarna. Lagen och fansen är stolta över sina arbetarklassrötter. Bayer Leverkusen är dock ett undantag. De strävar efter att alla ska trivas på deras matcher och deras arena är en av de mest familjeanpassade arenorna i Tyskland. Det här kan tyckas motsägelsefullt då Leverkusen är en de äldsta industristäderna i Tyskland och Leverkusens fans var bland de första som identifierade sig själva som Ultras.

Rivaliteter
Bayer Leverkusens värsta rivaler är lokalkonkurrenten Fc Köln. Städerna Köln och Leverkusen ligger på varsin sida av floden Rhen, och precis som vanligt när det kommer till fotboll så finns det inget som heter goda grannar i Tyskland.

Arena
BayArena har fungerat som hemmaplan för Bayer Leverkusen sedan 1958. Arenan renoverades för €70 miljoner 2009 och idag får det plats 30 210 åskådare inne på arenan. Arenan är toppmodern och erbjuder bara sittplatser. Det finns dessutom ett hotell i anslutning till arenan där konferensrummen erbjuder en magnifik utsikt över planen. Originalnamnet för BayArena är Ulrich-Haberland-Stadion.

Profiler
Bayer Leverkusen har sett storheter som Ulf Kirsten, Jens Nowotny, Dimitar Berbatov och Oliver Neuville jogga in på BayArena. Ulf Kirsten är kanske den störste av dem alla. Han gjorde 350 matcher för klubben mellan 1990 och 2003. På dessa matcher gjorde han 182 mål. Bara fyra spelare har gjort fler mål än Kirsten i Bundesliga. En intressant anekdot om Ulf Kirsten är att han var en av de första östtyska spelarna som etablerade sig i Bundesliga efter murens fall.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.