Atlético Madrid - spela på Atlético Madrid med svenskaspelare.com

Atlético Madrid

Club Atlético de Madrid är ett fotbollslag från Madrid som spelar i Spanska La Liga. Atlético Madrid, som ofta bara omnämns Atlético, har vunnit La Liga vid 9 tillfällen, senast säsongen 1995-96. Klubben har 10 titlar i Copa del Rey där den senaste vanns under 2012-13. De har även en titel i Europa League från 2010.

Atlético Madrid grundades 1903 och har genom åren haft en brokig historia. Efter det Spanska inbördeskriget på 30-talet hette dagens Atlético istället Atheletic Aviacion de Madrid och var produkten av en lagsammanslagning med Aviacion Nacional från Zaragoza. Först 1947 döptes klubben officiellt till Club Atlético de Madrid. Klubbens första ligatitel kom säsongen 1939-40 och de vann även året efter.

Senaste gången som Atlético Madrid vann ligatiteln var 1995-96. Bara ett par år efter under säsongen 1999-00, åkte Atlético Madrid ur La Liga ned till Seguna Divisíon efter att ledningen havererat. Effekten blev att klubben som helhet upplevde en kris som genomsyrade hela organisationen såväl ute på plan vilket resulterade i degradering. Efter två år i Segunda Divisíon var Atlético tillbaka i La Liga. Det var legendariska fotbollstränaren och Atlético-profilen Luis Aragonés som tog laget upp till La Liga igen. Det var även under den här tiden som Fernando Torres började göra ett namn för sig. Torres chockade som bekant hela Spanien när han valde att lämna Atlético till förmån för Liverpool 2007.

Atlético Madrids arena heter Vicente Calderón och ligger i Arganzula, ett av 21 distrikt i Madrid. Namnet Vicente Calderón kommer från den berömda före detta klubbpresidenten i Atlético med samma namn. Vicente Calderón Stadion har varit Atléticos hemmaarena sedan mitten av 60-talet. Atlético Madrid kommer dock att flytta till en ny arena år 2015 kallad Estadio La Peineta. Den nya arenan kommer att ha en åskådarkapacitet på 70 000 efter att byggandet slutförts.

Atlético Madrids ärkefiende är Real Madrid som genom historien varit känt som Madrid-derbyt, eller El Derbi madrileño på spanska. Derbyt har flera faktorer bakom sin status. Det är ett lokalderby med två stora lag från samma huvudstad, samtidigt som historien i vanlig ordning spelar en stor roll i derbyt. Real Madrid är laget som starkast associerats med statsmakten under Francos tid, medan Atlético istället blev den rebelliska klubben. Fansen för Atlético har också, åtminstone historiskt, ansetts vara i större utsträckning an Real Madrid personer från arbetarklassen.

Atlético Madrids meste spelare genom tiderna är Adelardo. Han spelade 511 matcher i Madrid-tröjan mellan 1959-76. Men den största profilen i Atlético någonsin är Luis Aragonés som inte bara är den som gjort flest mål för klubben (172 stycken), utan även rönt stora framgångar som tränare. Aragonés var också coach för Spanien under EM 2008 då landslaget tog guld. Andra spelare som är stora idag som spelar eller har spelat i Atlético Madrid inkluderar Fernando Torres, José Antonio Reyes, Diego Forlán, Raúl Garcia, Juanfran med flera.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.