Athletic Bilbao - Tippat

Athletic Bilbao

Athletic Bilbao är en spansk fotbollsklubb från staden Bilbao. Bilbao är den tionde största staden i Spanien med omkring en miljon invånare och ligger i Biscaya-provinsen i norra Spanien. Athletic Bilbao grundades 1898 och var en av klubbarna som grundade La Liga under slutet av 20-talet. Athletic Bilbao är en av tre klubbar som varit med i La Liga sedan starten och aldrig åkt ur högstaligan. De andra två klubbarna är FC Barcelona och Real Madrid.

Athletic Bilbao har vunnit La Liga vid åtta tillfällen. Första gången de vann var säsongen 1929-30 och senaste gången var 1983-84. Klubben har vunnit Copa del Rey hela 23 gånger. Athletic Bilbao dominerade cupen under långa perioder i början av 1900-talet.

Athletic Bilbao hade länge en policy att bara baskiska spelare fick representera klubben. Idag har klubben lättat på policyn och flera icke-baskiska spelare har spelat för Athletic Bilbao. Klubben varvar dock mycket sällan icke-spanjorer. Fransmannen Bixente Lizarazu är ett exempel på undantag.
San Mamés Stadium är en fotbollsarena i Bilbao där Athletic Bilbao spelar sina hemmamatcher. Arenan byggdes redan 1913 och har upprustats under årens lopp. Senaste upprustningen skedde 1982 då nästan hela arenan byggdes om. San Mamés Stadium rymmer idag 40 000 åskådare. Under 2006 togs dock beslutet att en ny arena skulle byggas som ska rymma 53 000 åskådare. Den nya arenan kommer att heta Nueva San Mamés (nya San Mamés). Pichichi var målspottaren utan dess like mellan 1911-1921 då han spelade för Athletic Bilbao. Under Pichichis tid vann Athletic Bilbao Copa del Rey fem gånger. Han gjorde 200 mål på 170 matcher för klubben, men dog blott 29 år gammal av tyfus. Marca som är namnet på en stor spansk sporttidning delar varje år ut ett pris uppkallat efter Pichichi till den som gjort flest mål under en La Liga-säsong. Athletic Bilbao är klubben som innehar rekordet för största vinst mot Barcelona någonsin i La Liga. 1931 vann de med 12-1 mot FC Barcelona.

Athletic Bilbao är ett av lagen i derbyt känt som El derbi vasco. I Sverige kallar vi det för baskiska derbyt. Det är matcherna mellan Athletic Bilbao och Real Sociedad det handlar om. Derbyt är ett lokalderby mellan de två mest framstående baskiska lagen i Spanien. En annan rival är CA Osasuna.

Telmo Zarra är förmodligen den mest uppskattade och största spelaren i Athletic Bilbao någonsin. Han har rekordet för flest mål i Copa del Rey med 81 gjorda mål. Han har också gjort flest mål i La Ligas historia med 252 stycken. Många tror dock att det här rekordet kommer att slås av Lionel Messi. Zarra spelade i Athletic Bilbao mellan 1940-1955. Andra stora spelare i Athletic Bilbao-tröjan inkluderar målvakten José Ángel Iribar som för övrigt gjort flest framträdanden för klubben (över 600 st), samt Guillermo Gorostiza som är en av klubbens bästa målskyttar genom tiderna. En mer aktuell storspelare är exempelvis Joseba Exteberria som spelade mer eller mindre hela sin karriär i Athletic Bilbao innan han la skorna på hyllan. Exteberria spelade även över 50 landskamper för Spanien.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.