Arsenal FC - Läs om klubben på Tippat.se

Arsenal FC

Arsenal grundades 1886 av arbetare vid den kungliga vapenarsenalen i Woolwich i sydöstra London. Laget fick namnet Dial Square men bytte samma år namn till Royal Arsenal. 1891 byttes namnet till Woolwich Arsenal och 1904 gick man upp i högsta divisionen för första gången. 1910 köptes klubben upp av affärsmannen Sir Henry Norris som tog det kontroversiella beslutet att flytta klubben till Highbury i norra London 1913. Klubbens namn ändrades även till The Arsenal.

Efter första världskriget lyckades Arsenal att genom omröstning (!) flyttas upp till högsta divisionen detta trots att laget enbart slutat 6:a i division två och trots att grannklubben Tottenham slutat på 20:e plats i högsta divisionen. Detta var startskottet på en livslång rivalitet mellan klubbarna. Arsenal har faktiskt aldrig åkt ur högsta divisonen sedan 1919 och är kanske det enda lag i världen som har den sviten efter att ha flyttats upp efter omröstning (!).

1925 startade Arsenals första storhetstid då legenderariske Herbert Chapman tog över som manager. 1930 vann man sin första stora titel FA-cupen och 1931 vanns ligan för första gången. Detta upprepade Arsenal genom att vinna ligan tre gånger till 1933, 1934 och 1935. Chapman drabbades dock av lunginflammation 1934 och avled, trots detta lyckades Arsenal vinna FA-cupen 1936 och ligan för femte gången på åtta år 1938.

Efter andra världskriget vann Arsenal åter ligan 1948 och 1953, det senare efter att slutat på samma poäng som Preston och då avgjorde målkvoten (det vill säga antalet gjorda mål delat med antalet insläppta) Arsenal vann med 99 hundradelars bättre målkvot än Preston. Titeln 1953 blev den sista titeln för Arsenal på över ett decenium.

Inte förrän 1969 lyckades Arsenal ta en ny titel då mässcupen (föregångare till Uefa-cupen) bärgades och 1971 stod man åter som ligamästare. 1971 vann man även FA-cupen och bärgade därmed en ”double”. Dubbelns 1971 skulle visa sig bli början på 18 år lång ökenvandring för Arsenal (bortsett från 1979 års FA-cup seger).
1986 anställdes George Graham som tränare och 1989 stod Arsenal åter som ligamästare (det är för övrigt den säsongen som du kan följa i boken och filmen Fever Pitch). George Graham är även en stor anledning till den kända läktarsången: ”one nil to the Arsenal”. Arsenal blev under Graham eran känd för att enbart behöva göra 1-0 och sedan förlita sig på betongförsvaret lett av Tony Adams (Adams hamnade för övrigt i fängelse i 2 månader 1990 efter att ha åkt dit för rattfylla).

1991 vann Arsenal åter ligan då med Ander Limpar på vänsterkanten. Arsenal vann sedan under Graham FA-cupen 1993 och ligacupen samma år deusstom bärgades cupvinnarcupen 1994. Laget hade dock svårt att få till det i ligan och efter att

det uppdagats att Graham tagit mutor från en spelaragent fick Graham sparken i februari 1995.
1996 togs den då relativt okände franske tränaren Arsen Wenger in och under Wenger har Arsenal vunnit ligan inte mindre än 3 gånger, FA-cupen 4 gånger och säsongen 2003-2004 vann man ligan utan att förlora en enda match under ligaspelet.

2006 flyttade man från sin gamla klassiska arena Highbury till den supermoderna Emirates Stadium.

Laget har de senaste säsongerna haft problem att hävda sig i ligan och vissa supportergrupper börjar ifrågasätta om Arsene Wenger är rätt man att leda Arsenal. Arsenal har idag relativt många supportrar i Sverige mycket beroende på deras framgångsrika historia och den offensiva fotboll som Arsene Wenger står för.
Arenan: Arsenals hemmaarena hette under åren 1913-2006 Highbury men klubben bestämde redan under 90-talet att det behövdes en större arena än de 38,419 åskådare som Highbury tog. Under en lång och segdragen process föll till slut valet på ett område som kallas Ashburton Grove som är beläget bara 460 meter från gamla Highbury. År 2000 klubbades planen genom och i oktober 2004 meddelade Emirates Airline att de skulle stå som huvudsponsor till arenan och ge dess namn Emirates Stadium. I juli 2006 var arenan äntligen färdig. Dock var fansen kritiska till arenan då den kändes alltför opersonlig och 2009 genomgick Emirates en ”Arsenalization” där man bland annat målade klubbmärket med hjälp av stolarna och utanför arenan står 32 Arsenallegendearer målade och håller arm i arm i varandra runt hela stadion. Till 2010-2011 säsongen valde Arsenal även att döpa om läktarna runt Emirates till samma namn som de hade på Highbury, man valde samtidigt att installera en klocka liknande den klassiska klockan på Highbury för att därmed ge Clock End dessa riktiga namn. Emirates tar idag 60,361 åskådare.

 

Kända spelare och ledare: Den mest kända ledaren i Arsenals historia är utan tvekan den tidigare nämnde Herbert Chapman. Chapman var mannen som la grunden till Arsenal storhetstid och var också mannen som fick tunnelbaneuppgången närmast Highbury att ändra namn till Arsenal vilket ytterligare spädde på klubbens ledendariska status. Dagens manager Arsene Wenger måste även han nämnas då han är den manager som suttit längst i klubben ända sedan 1996. Bland spelarna kan förre engelske lagkaptenen Tony Adams nämnas och forwarden Ian Wright. Vi får heller inte glömma franske Thierry Henry som är en av de bästa spelare vi sett i Premier Leagues historia.

 

Ägare: Arsenal ägs av Arsenal Holdings som är ett ”non-quoted limited company” som innebär att väldigt få aktier ges ut och klubbens aktier säljs inte heller på den ”vanliga” börsen. Huvudägare i klubben är amerikanen Stan Kroenke som äger 66,82% av aktierna. Dock pågår en strid inom Arsenal då den andre storägaren uzbeken Alisher Usmanov äger 29,35% av aktierna och rykten säger att Usmanov vill lösa ut Kroenke. Det striden handlar om är att Kroenke anser att Arsenals transferpolicy idag är sund medan Usmanov vill lägga ut mer pengar på spelaaffärer.

 

Hemsida: http://www.arsenal.com

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.