Andre Villa Boas - Tippat.se

Andre Villa Boas

Det är knappt en timme sedan Tottenham Hotspurs meddelade att de gjort sig av med André Villa Boas. 5-0-förlusten hemma mot Liverpool blev för mycket för Daniel Levy. Frågan är om avskedet är det definitiva slutet för hajpen kring den välklädde portugisen? André Villa Boas har ett par år kvar tills att han fyller 40, men han har redan haft huvudansvaret för flera (tre) storklubbar runtom Europa. Efter att ha tagit Porto till fyra titlar under säsongen 2010/11 så belönades han med ett guldkantat kontrakt hos Chelsea. Vägen var utstakad för José Mourinhos protegé, han skulle fylla de skor som hans mentor lämnade efter sig i Chelsea.

Sejouren i Chelsea blev dock väldig kortvarig. Efter att ha styrt Chelsea i nio månader fick han ett av de mest otäcka meddelande en fotbollstränare i motvind kan få. Roman Abramovich ville träffa Andre Villa Boas. Ska vi gissa på att AVB redan hade städat skrivbordet när han gick in till mötet med den stenrike ryssen? Trots sina mediokra resultat i Chelsea så tyckte Tottenham att portugisen var en lämplig ersättare till Harry Redknapp som hade börjat flirta med det engelska landslaget. Han tog över londonlaget i juli 2012 och första säsongen på White Hart Lane blev ganska medioker för Andre Villa Boas. Femma i Premier League, utslagna i kvartsfinalen av Europa League och relativt tidiga uttåg ur de inhemska cuperna blev resultatet för Tottenham. Villa-Boas fick dock förnyat förtroende inför nuvarande säsong.

Att det skulle bli en tuff säsong för Villa-Boas stod klart ganska tidigt. De började säsongen genom att spela en stark defensiv, men förlusten av Gareth Bale blev alldeles för stor. Trots att de plockade in flera namnkunniga spelare när det stod klart att de skulle tappa Bale så kunde de inte hantera förlusten av den spelare som hela offensiven hade kretsat kring föregående säsong.  Målproduktion förbättras knappast genom att placera Adebayor i frysboxen.

Vad ska AVB göra nu?
Jag skulle kunna skriva vidare om vad Tottenham borde ha gjort och bör göra för att ta nästa steg, emn för mig verkar det som att de inte är intresserade av göra det. En klubb med bra ekonomi och Champions League-ambitioner gör sig inte av med Luca Modric, Rafael Van Der Vaart och Gareth Bale. Så om inte spurs bryr sig, så behöver inte jag heller göra det. Vad som är mer intressant är vad som hander med André Villa Boas. Han som målades upp som det stora framtidsnamnet bland tränare har nu fått lämna sina två senaste uppdrag under mindre smickrande omständigheter och hans aktie sjunker snabbare än Yahoo när dotcom-bubblan sprack. Jag har dock inte tappat förtroendet för AVB. Det är uppenbart att han försöker efterlikna José Mourinho i spelstilen. Mourinho är fortfarande världens bästa tränare i mina ögon och jag kan inte avfärda AVB än. Defensiv vinner mästerskap i alla sporter och Andre Villa Boas vet hur man spelar defensivt. Just nu känns det som att det största problemet för Andre Villa Boas är att han saknar pondus. Han är fortfarande en valp. Ska AVB bli ett stornamn inom tränarkåren kommer han behöva lära sig att ryta ifrån. Jürgen Klopp är måhända tio år äldre än vad Andre Villa Boas är men deras tränarkarriärer har pågått ungefär lika länge. Det är två taktiskt duktiga tränare med en stor skillnad. Du blir rädd när den ena skäller på dig. Ledtråd: Han du blir rädd för är en 193 cm lång tysk.

Det kan låta primitivt men jag tror verkligen att det är en egenskap som du behöver som fotbollstränare på den högsta nivån. Dina spelare måste lyssna på dig och med tanke på att du ofta har att göra med spelare som har ett större ego än Kanye West så måste du kunna plocka ner dem på jorden. Jag tror att Andre Villa Boas har potentialen till att bli en stortränare I fotbollsvärlden, men han behöver mogna i en lugnare tillvara där han är det högsta hönset. Lazio eller Milan kanske?

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.