Allsvenskan -

Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta divisionen i svensk ligafotboll. Divisionen skapades 1924 som ersättare till svenska mästerskapet i fotboll som funnits sedan 1896. Det lag som vinner Allsvenskan får titulera sig svenska mästare och får Lennart Johanssons pokal. Det är totalt 16 lag som spelar i allsvenskan.
Från början var det 12 lag som tävlade i allsvenskan och de två lag som placerade sig sämst i ligan blev nedflyttade till den underliggande divisionen medan de två bästa lagen i underliggande divisionen blev uppflyttade.

En seger gav två poäng, oavgjort gav en poäng och förlust gav naturligtvis inget poäng.
Allsvenskan fick sitt namn från att det innan ligans uppkomst fanns regionala seriemästerskap, namngivna efter dess geografiska position i landet. Exempel på regionala seriemästerskap var Västsvenskan, Mellansvenskan och Östsvenskan. Då tanken var att denna serie skulle inkludera alla olika län och landskap föll sig namnet Allsvenskan naturligt.

Trots namnet så tilläts inte alla klubbar att spela i ligan då det långa avståndet mellan Skåne och Norrland hindrade lagen från att spela mot varandra vilket gjorde att Norrland diskriminerades från Allsvenskan under många år. Samma diskriminering mötte Gotland som nekades att spela i svenska serien fram till 1951.
Antalet lag i Allsvenskan har skiftat genom åren. Från början var det 12 lag som sedan utökades till 14 lag. 1982 återgick man till 12 lag och 1991 minskades antalet ytterligare och man var nere på tio lag som spelade i divisionen. 1993 ökade man till 14 lag igen och 2008 utökades antalet ytterligare och det var nu 16 lag som spelade i den högsta divisionen i svensk ligafotboll.

Allsvenskan utgörs av en rak serie med 16 lag som möts i dubbelmöten. Det innebär att varje lag möter varje motståndarlag två gånger. En gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Seger ger 3 poäng i dagens system, oavgjort ger ett poäng och förlust ger inga poäng. Det lag som har flest poäng när serien är över har vunnit och de tre lag med minst poäng riskerar att flyttas ned till superettan och får spela kvalmatcher mot de bästa lagen i superettan.

För närvarande spelar följande lag i Allsvenskan:
Malmö FF
IFK Göteborg
Helsingborgs IF
AIK
IF Elfsborg
Kalmar FF
Mjällby AIF
Åtvidabergs FF
IFK Norrköping
Djurgården
BK Häcken
Gefle IF
Östers IF
Halmstads BK
IF Brommapojkarna
Syrianska FC

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.