Artikel | 2014 i backspegeln |

2014 i backspegeln

Tjenare. Vi har lämnat 2014 bakom oss och det är dags att sätta ihop en liten krönika för det gångna året. Jag kommer inte att göra några större efterforskningar så om ni tycker att jag missar något så får ni väl höra av er eller skriva en egen krönika. För enkelhetens skulle så har jag bestämt mig för att göra krönikan i listform. Vi börjar väl med topparna:

Toppen

1. Charlotte Kalla
Vad ska man säga om tjugosjuåringen från Tärendö?  Hon har länge varit en favorit i det svenska folkhemmet men OSI  Sotji tog henne helt klart till nästa nivå. Hon kom hem med två guld- och två silvermedaljer runt halsen varav ett staffetguld som hon på egen hand körde hem. Inte nog med det. Hon knäppte dessutom Norge rejält på näsan. 2014 var Charlottes år.
kalla

2. Deutschland über alles
Trots att jag är en stor fan av vintersporter så var Fotbolls-VM naturligtvis den stora händelsen under 2014. Inför turneringen så var Brasilien favoriter. De skulle rulla hem guldet på hemmaplan men de glömde av den tyska maskinen. Tyskarna mosade brassarna med 7 -1 i semifinalen och stod för en av de största förnedringarna någonsin. I finalen så höll de Argentina och Leo Messi under kontroll och vann efter ett snyggt mål av Mario Götze. Efter finalen så hängde Thomas Müller med Rihanna medan Yogi Löw petade näsan. Bara en saka gör att man hamnar på min lista.

3. Brandao Jönsson
Fotbolls-VM var årets händelse och Brandao var turneringens profil. Kolla bara:

4. Skellefteå AIK
Skellefteå stod för en av de mest imponerande insatserna i svensk hockeys historia. De gick som tåget i slutspelet och försvarade sin titel. Det är bara att lyfta på hatten för västerbottningarna.

5. Malmö FF
De tog sig  till Champions League och de tog poäng i gruppspelet. Malmös framfart i europa var imponerande, men jag kan inte ranka dem högre än så här på grund av anledningar som jag snart ska gå in på.

Botten

1. Allsvenskan
I mina ögon så är alltid Allsvenskan med på bottenlistan. Trots Malmös “framgångar” i Europa. De gjorde en bra insats, men vi får inte glömma att de kom sist i gruppen och att de spelar i en bedrövlig liga. Det är fullständigt omöjligt att se på en match i Allsvenskan utan att vilja dra i sig åtta kartor smärtstillande och skära sig i handlederna. Allsvenskan är fullständigt bedrövlig.

2. Anna Haag
Om Charlotte Kalla hade ett toppår så hade Anna Haag den raka motsatsen. Hon höll på att ge bort sveriges staffetguld och hon är fruktansvärt jobbig. Usch.

3. Svenska innebandylandslaget
Nu är vi större än Tre kronor” – Jo, tjena.

4. Spanien
Den före detta stornationen fick snällt komma tillbaka ner på jorden efter sommarens VM. De lyckades i och för sig slå Australien men Holland körde över dem med 5 – 1 i premiären och Chile vann enkelt med 2 – 0. Tiki Taka är dött och det är lika vackert som det låter.

tikitaka

5. FIFA
Vad ska man säga? Det internationella fotbollsförbundet är fullständigt bedrövliga på alla sätt och vis. VM gick i Brasilien. Vem som helst förstår att de inte hade råd med det arrangemanget. Nästa gång går det i Ryssland. Samma land vars valuta sjunker snabbar än en ubåt som jagas av Göran Frisk och efter det ska de vara i Qatar. Inte nog med att de är i ett land som är ganska känt för sina slavliknande arbetsförhållande. Det verkar dessutom som att de tvingas lägga VM under vintern på grund av vädret. Jag förstår att Sepp Blatter är sugen på att sno åt sig lite saker under bordet, det hade jag också varit. Men ibland får man ha faktiskt ha lite finess. Skäms på er, FIFA.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.